5 načina kako svi možemo pomoći žrtvama obiteljskog nasilja u vrijeme karantene

Svijet se povukao u svoje domove nastojeći suzbiti širenje koronavirusa ali, na žalost, u kriznim situacijama kao što je ova, zlostavljanje ne opada nego se povećava. Da ne bi ostalo skriveno unutar četiri zida, donosimo pet savjeta kako bilo tko može pomoći žrtvama nasilja

Svijet se povukao u svoje domove nastojeći suzbiti širenje koronavirusa ali, na žalost, u kriznim situacijama kao što je i ova pandemija uzrokovana virusom Covid-19, zlostavljanje ne opada nego se povećava – i pogađa najranjivije skupine društva. Da nasilje ne bi ostalo skriveno unutar četiri zida, svi možemo odigrati ulogu. Evo nekoliko načina na koje bilo tko, bilo gdje, može pomoći žrtvama nasilja i organizacijama koje ih podržavaju:

1. Kontaktirajte svoje prijatelje

Mnogi pretpostavljaju da ne poznaju žrtve obiteljskog nasilja, ali statistički gledano, to je malo vjerojatno. Redovito kontaktirajte svoje prijatelje, posebno one koji žive s partnerima i članovima obitelji.

Najbolji način da diskretno provjerite kako su jest da im pošaljete poruku, e-poštu ili ih nazovete i jednostavno pitate kako su i trebaju li trenutno vašu pomoć. Dajte im do znanja da mislite na njih i da ste im na raspolaganju.

2. Volontirajte u lokalnim skloništima i udrugama

Lokalnim organizacijama i skloništima za žrtve nasilje često je potrebna podrška volontera. Možete nazvati organizacije i ponuditi svoju pomoć. Iako je većina programa volontiranja trenutno zamrznuta kako bi se izbjeglo širenje koronavirusa, možete se povezati s lokalnim utočištem kako biste ih podržati kad se ponovo otvore.

Organizacije za nasilje u obitelji očekuju porast zahtjeva za pomoć nakon ukidanja mjera socijalne izolacije, jer preživjeli više neće biti zarobljeni sa svojim počiniteljima i stoga će moći potražiti pomoć. Popis skloništa sa savjetovalištima možete pronaći na Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

3. Dijelite informacije na društvenim mrežama

Ako niste u mogućnosti prijaviti se za volontiranje, uvijek možete povećati svijest javnosti o zlostavljanju. Dijeljenje i objavljivanje edukativnih materijala o zdravim i nezdravim odnosima u obitelji na društvenim mrežama educira cijelu zajednicu i daje im do znanja da ste tu za njih ako trebaju pomoć.

To je odličan način da se žrtvama omogući siguran pristup informacijama bez da ih same ciljano traže na internetu, što može izazvati sumnju kod njihovih partnera. 

Facebook profili Spasime, SOS Rijeka - centar za nenasilje i ljudska prava, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima i Ženska soba - centar za seksualna prava imaju odličan sadržaj na svojim društvenim stranicama koje možete lako podijeliti sa svojim prijateljima i pratiteljima.

4. Ako mislite da netko trpi nasilje, prijavite

Telefonske linije nisu namijenjene samo žrtvama nasilja već i njihovim saveznicima, obitelji i prijateljima koji od stručnih osoba mogu dobiti savjet što učiniti ako sumnjaju da se nešto događa.

Ako mislite da poznajete nekoga tko je potencijalna žrtva obiteljskog nasilja,
prijavite zlostavljanje djece i nasilje u obitelji pozivom na broj Policije 192 ili putem drugih informacijsko komunikacijskih kanala, primjerice on-line aplikacije Red Button.

Ipak, prije nego nazovete policiju, dobro razmislite je li to najbolja opcija za žrtvu kako je ne biste doveli u veću opasnost. Možda postoji suptilnije rješenje. Zatražite savjet na besplatnoj liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja pozivom na broj 116 006.

Pročitajte i:

Što je ljubav, a što nije?

Zašto raste nasilje nad djecom u obitelji?

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci