5 divnih načina pokazivanja ljubavi djetetu

Ljubav je srž našeg postojanja i nit koja nas sve povezuje. Primarna ljudska emocionalna potreba je biti voljen. Gradite s djetetom odnos ljubavi, a u tome vam mogu pomoći ovi mali rituali...

Život je cvijet za koji je ljubav med – Victor Hugo

All you need is love

Ništa na svijetu ne otvara srce kao držanje svog djeteta u naručju i obavijanje tog bića ljubavlju. Promatramo kako djeca rastu i razvijaju se kroz prekretnice svog života, kako se gradi njihov karakter, njegujemo i podržavamo njihove snage i individualnost, fotografiramo i ponekad zapisujemo događaje i zgode. Znajući da nas to vodi ka dubljem shvaćanju kako ljubav traje iznova i iznova, i kako nas jednostavni, svakodnevni činovi ljubavi održavaju u obiteljskom životu.

Izražavate ljubav prema djetetu kroz lijepe riječi, kvalitetno provedeno vrijeme, darove, djela služenja i fizički dodir. Knjiga Pet jezika ljubavi Garyja Chapmana objašnjava te jezike ljubavi i vodi vas prema otkrivanju koji jezik vas i vašeg djeteta je dominantan. Kada jesmo ljubav, činimo ljubav i imamo ljubav, svijet je sigurno mjesto puno ljubavi. Možemo duboko vjerovati i osloniti se, biti tu jedni za druge i slušati. Kako nas Beatlesi prekrasno podsjećaju dok pjevaju "All you need is love".

Evo 5 prekrasnih načina razvijanja odnosa punog ljubavi s djetetom.

Rituali "volim te"
Sjećanja na rituale "volim te" traju cijeli život i produbljuju obiteljska iskustva, ljubavne veze i odnose. Blagoslovite svoju obitelj zabavnim zagrljajem "sendvič", koji može postati vaš omiljeni mali obiteljski ritual. Zagrlite svoje dijete a zatim pozovite partnera ili posebnog člana obitelji da vam se pridruži u zagrljaju, tako da je dijete "ljubav" u sredini "sendviča". Ovaj je zagrljaj savršen za usvajanje primanja i davanja ljubavi.

Nježan dodir
Nježno pogladite djetetovu kosu dok vam sjedi u krilu, pomazite ga po leđima, zagrlite ga ili samo obgrlite njegova ramena dok se igra. Takvi dodiri stvaraju povezanost i potvrdu ljubavi u danima kada imate tisuću obveza i malo slobodnog vremena.

Otisci stopala
Odvojite vrijeme za kreativnost i otisnite stopala svog djeteta na platnu ili papiru. Ukrasite ih i pošaljite kao dar ljubavi djedovima i bakama, ujacima ili tetama. Bit će iznenađeni i bit će im drago što su dobili dragocjen dar koji traje čitav život.

Afirmacije prije spavanja
Izgovaranje afirmacija koje snaže vaš odnos s djetetom nije samo trenutni čin ljubavi. To pomaže vašem djetetu da razvije pozitivnu sliku o sebi i samopouzdanje. Možete mu reći: "Vidim tvoje oči pune dobrote i tvoje srce puno ljubavi". Pritom možete dlanom napraviti krug iznad njegovih očiju i dodirnuti mu prsa. Kako dijete raste, možete dodati: "I drago mi je što sam tvoja mama". Još dobrih ideja za rituale "volim te" možete pronaći u knjizi I love you rituals autorice Becky A. Bailey.

Dar riječi
Izjave ljubavi uvijek su dobrodošle za djetetov osjećaj voljenosti. Možete spontano reći "volim te sve više i više", "ti si moja najdraža ljubav", "volim te do mjeseca i natrag" ili nešto slično. Zabavljajte se smišljajući originalne ljubavne izjave koje se s godinama mogu nadograđivati.

Neka vaši dragocjeni rituali stvaraju još više radosti, spontanog grljenja i nadahnuća da volite više i smijete se više.

Izvor: www.positiveparentingconnection.net

Pripremila Snježana Krčmar

Ostali članci