"Uvijek činim ono što ne mogu učiniti, da bih naučio kako to učiniti" - najljepše izjave Pabla Picassa

Ako vam ime Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Clito Ruiz y Picasso nije poznato, to je zato što je ovaj slavni španjolski slikar bio poznatiji pod skraćenim imenom - Pablo Picasso. Rodio se u Malagi, 25. listopada 1881., pa je ovo 138. obljetnica njegova rođenja

Pablo Picasso, osim što je bio slikar i suosnivač kubizma, jedan je od najpoznatijih umjetnika 20. stoljeća.

Kada se rodio nije mogao disati, pa je njegova majka pomislila da je mrtav i ostavila ga je na stolu. Spasio ga je ujak Salvador koji je bio liječnik. “Liječnici su u to vrijeme pušili cigare, a ni moj ujak nije bio iznimka. Kada me vidio kako ležim, otpuhnuo mi je dim u lice i ja sam odmah došao k sebi” - rekao je jednom prilikom Picasso.

Picasso je s redateljem Lucienom Condorom 1973. godine snimio dokumentarni film o svom životu. Njegova je darovitost bila izuzetna od najranijeg djetinjstva. Prva riječ koju je izgovorio bila je „piz”, skraćeno od lápiz (što je španjolska riječ za olovku). Njegov otac, također umjetnik, obrazovao ga je od 7. godine.

Nakon što je, igrom slučaja, dovršio očevu sliku golubova, otac mu je predao sve svoje kistove, boje i palete i nikada više nije slikao, jer je slika koju je napravio njegov sin bila zadivljujuće lijepa.

U spomen na ovog izuzetno talentiranog umjetnika, prisjetimo se nekoliko njegovih izjava.


* Majka mi je rekla: "Ako si vojnik, postat ćeš general, ako si svećenik, postat ćeš Papa". Umjesto toga ja sam bio slikar i postao Picasso.

* Neki slikari preobražavaju sunce u žutu točku, a drugi pretvaraju žutu točku u sunce.

* Umjetnik je spremnik za emocije koje dolaze sa svih strana: s neba, sa zemlje, od komadića papira, s prolaznog oblika, s paukove mreže.

* Ne postoji apstraktna umjetnost. Uvijek moraš početi s nečime. Kasnije možeš ukloniti sve tragove stvarnosti.

* Uvijek činim ono što ne mogu učiniti, da bih naučio kako to učiniti.

* Uspjeh je opasan. Čovjek počne kopirati sebe, a kopiranje sebe je opasnije od kopiranja drugih, vodi ka sterilnosti.

* Svi mi znamo da umjetnost nije istina. Umjetnost je laž koja nas potiče da shvatimo istinu, barem onu istinu koja nam je dana da je razumijemo.

* Da bi slikao, moraš zatvoriti oči i pjevati.

* Svaki čin kreacije je najprije čin destrukcije.

* Trebalo mi je četiri godine da slikam kao Raphael, a cijeli život da slikam kao dijete.

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci