Sjećanje na Elizabeth Taylor

Poznata britansko-američka glumica Elizabeth Rosemond Taylor, dvostruka dobitnica Oscara, jedna od neprežaljenih filmskih legendi i ljepotica čarobno lijepih, zelenih očiju, preminula je 23. ožujka 2011. godine u Los Angelesu. Prisjetimo se kako se njen izgled mijenjao kroz godine

Roditelji Elizabeth Taylor bili su Amerikanci, ali kako je njeno mjesto rođenja bilo britansko tlo, imućna četvrt sjeverozapadnog Londona Hampstead, imala je britansko i američko državljanstvo. Otac Francis bio je trgovac umjetninama, a majka Sara bivša glumica izrazito teške naravi. Stariji brat Howard rodio se 1929. godine.

Majka je poticala njenu karijeru, tako da je mala Elizabeth već u trećoj godini išla na satove baleta, a u dobi od devet godina debitirala je u filmu Lassie.

Nezaboravne uloge

Među njenim glumačkim partnerima su Mickey Rooney, Roddy McDowall, Paul Newman, Montgomery Clift, Richard Burton i mnogi drugi. Za nagradu Oscar nominirana je čak četiri puta, a dodijeljena su joj dva. Prvi za ulogu u filmu Butterfield 8, 1960. godine, u kojem joj je partner bio tadašnji muž Eddie Fisher, a drugi 1966. za film "Tko se boji Virginije Woolf?" U njemu joj je partner bio tadašnji muž Richard Burton. Tumačila je i ulogu Kleopatre.

Glumila je od 1942. do 2003. godine na filmu i na televiziji, pojavivši se kao gost u mnogim serijama, jedna od kojih je i "Dadilja".

Buran ljubavni život

Udavala se osam puta za sedam supruga. Ima četvero djece, dva sina i dvije kćeri, a baka je postala u 39. godini. Nagradu za životno djelo dobila je 1997. godine, a 2000. i naslov Dame Britanskog carstva. Kao umirovljena glumica, promovirala je svjesnost o AIDS-u.

Osim po svojim glumačkim uspjesima, Elizabeth je također bila poznata po svojoj strastvenoj ljubavnoj vezi s glumcem Richardom Burtonom, o kojoj je izjavila: "Kemija između Richarda i mene bila je nevjerojatna. Jednostavno nismo mogli skinuti ruke jedno s drugoga."

Njih dvoje su se toliko intenzivno voljeli i prepirali da su se dva puta vjenčali i rastali. Jednostavno nisu mogli jedno bez drugoga, a njihova veza bila je i obilno začinjena alkoholom. Prije svoje smrti, Richard je poslao pismo Elizabeth, koje je ona posljednjih 27 godina čuvala pored svog kreveta te tražila da bude pokopana s njim. Nikada nije otkrila što joj je Burton napisao.

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci