Sathya Sai Baba: Bog je vazda i posvuda s čovjekom

Sathya Sai Baba, rođen je u Puttaparthiju u Indiji kao Sathyanarayana Raju. U mladosti je bio pjesnik, pjevač i pisac, a kasnije je postao poznat kao religijska figura i učitelj. Njegovi ga sljedbenici opisuju kao avatara, duhovnog učitelja i čudotvorca. On sam je izjavio da je inkarnacija sveca Sai Babe od Shirdija te je često detaljno opisivao njegov život

Sathya Sai Baba svojim je životom predstavljao utjelovljenje, tumačenje i ostvarenje vlastitog učenja i pjevanja. Mnoge stvari koje su se događale s njim ili oko njega, u fizičkom ili mentalnom prostoru, po našem je znanju nemoguće. Ali je istinito. I to je najpribližnija oznaka tog fenomena: nemoguće, a istinito.

Sathya Sai organizacija procjenjuje da postoji 1.200 Sathya Sai Baba centara u 114 zemalja diljem svijeta. Procjene o broju sljedbenika Sai Babe kreću se od 6 milijuna, pa i do 50 i 100 milijuna.

Čovjek je Istina

Ovo je nekoliko citata iz knjige izvadaka iz govora Sathya Sai Babe "Jednota je božanstvo", načinjene za potrebe svjetskog simpozija o Sai Babi, održanog u Rimu 1983. godine.

* Ako ste slijepi, kako ćete ga vidjeti? Pa sve da vam je pred nosom? Slijepi ste na njegovu svemoć, a kako da ga onda vidite u Njegovoj posvudašnjosti? Ako magnet ne privlači iglu, razlog tome je prljavština koja je prekrila željezo. Ako se Bog ne približava vjerniku, to je stoga što srce vjernika nije dovoljno čisto. Pročistite svoje srce, budite dobri i ljubazni prema svima. Ne nastojte im tražiti i pronalaziti pogreške. Gledajte na sve i sva s ljubavlju, poštovanjem i iskrenošću. Ne dajte mržnji i prijeziru pristupa u vaše srce. Pokažite, ako morate, ljutnju riječima, a ne djelima. Pokajte se za pogreške koje ste počinili i odlučite da ih više ne počinjate i molite za snagu da ustrajete u svojoj odluci.

*Prvotna volja ushtjela je da se sve ovo dovede u postojanje. Da obožavamo Jednoga koji je utjelovljenje te volje, da ga spominjemo sa zahvalnošću, znajući da smo svi mi izraz te iste Volje. On je taj koji zaslužuje naše poštovanje i ljubav. Mjehurić izranja iz vode, pluta na njoj, a kada prsne, stapa se s vodom. Mjehurić je tek prolazno razdoblje vode, s prolaznim imenom i oblikom. Osjećaj koji imamo o mjehuriću da je lagan, blistav i odvojen od vode, obmana je rođena iz neznanja. Na isti je način čovjek duh, on živi u duhu, stapa se s duhom. Sve što nam se učini drukčijim ili odijeljenim, neistinito je. Strah, tjeskoba, bol i patnja, poraz i nevolja čovjekova zemaljskog bivstvovanja posljedice su njegova poistovjećivanja s neistinom. Čovjek je Istina, njegova je svijest Istina. Stoga, neka on putuje od jedne istine k drugoj, od jedne njezine plohe do druge, svjetlije i jasnije.

Bolest gladi i žeđi

*Pokušajte razmisliti o pravoj prirodi onoga što nazivamo čulni užitak tj. stvari koje ljude odvlače u uzbuđenja i sumanute podvige. Sva raznovrsnost okusa, boja i mirisa brojnih jestvina služi da bi se izliječila bolest gladi. Sva pića koja je čovjek izmislio samo su lijekovi koji ublažavaju bolest žeđi. Čovjek pati od groznice čula i stoga pokušava pronaći lijekove u razonodi, zadovoljstvima osjetila, izletima, gozbama, plesovima itd... da bi ustanovio da mu od toga nije laknulo. Groznica će ga napustiti tek kad bude uništio skriveni virus. Taj virus će umrijeti onoga časa kad na njega padnu zrake mudrosti.

* Ljudi vjeruju da je vrijeme koje su proveli u crkvama, hramovima ili domaćim svetištima, uistinu vrijeme posvećeno Bogu, a da je ostatak vremena posvećen drugim stvarima. Ali nitko ne može povući crtu i odvojiti carstvo Božje od carstva čovječjeg. . Sve je ovo Bog - kažu Sveti spisi. Društvo je poduka o jedinstvu koja se daje onima koji je zbiljski žele. Mudraci uče istini: Svijet je obgrljen Bogom. Bog je nit na koju su nanizani svjetovi. Kad se čovjek odrekne samoljublja i umišljenosti i kada pođe po nauk kod majke prirode, on će tada čuti njezin glas kako ga savjetuje, opominje i prosvjećuje.

Iz knjige Shri Satya Sai Baba: Jednota je božanstvo

sai baba

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci