Međunarodni dan muškaraca otkriva pravo lice muškosti

Međunarodni dan muškaraca obilježava se 19. studenog i njime se želi podići svijest o pitanjima mentalnog zdravlja kod snažnijeg spola. Evo zašto je važno proslaviti njihov dan...

Zašto je važan dan muškaraca

Međunarodni dan muškaraca želi podići svijest o pitanjima mentalnog zdravlja kod muškaraca, kao i drugim zdravstvenim i društvenim pitanjima, potičući muškarce da se otvore i komuniciraju s drugima. Tradicionalne ideje o tome što muškost znači u društvu mijenjaju se i moraju se mijenjati ako se ranjivi muškarci žele zaštititi od ovih štetnih uvjeta.

Kako se u našoj kulturi počinju rušiti stereotipi i diskriminacija, javlja se potreba da se dječaci i mladići poistovjećuju s pozitivnim uzorima koji utjelovljuju istinske kvalitete muškosti. Oni ljubaznosti, velikodušnosti, unutarnje snage i prirodne, otvorene komunikacije. Međunarodni dan muškaraca i mjesec studeni izvrsna su prilika u našoj globalnoj kulturi da onima koji to trebaju vide pravo lice muškosti.

Međunarodni dan muškaraca potiče muškarce da dječake u svom životu nauče vrijednostima, karakteru i odgovornostima muškarca. Mahatma Gandhi je rekao, "Moramo postati promjena koju tražimo". Tek kada svi, i muškarci i žene, damo primjer, stvorit ćemo pošteno i sigurno društvo koje svima omogućava priliku za napredak.

Podizanje svijesti o psihičkom zdravlju muškaraca

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), samoubojstvo je najveći uzrok smrtnosti muškaraca mlađih od četrdeset i pet godina.

To je slučaj u mnogim zemljama svijeta, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Australiju i Rusiju. U statističkom smislu čini se da se više žena dijagnosticira depresija, ali je vjerojatnije da će muškarci počiniti samoubojstvo.

Očito postoje razlozi za to koji su osobiti za muškarce. Spol, kulturna uvjetovanost i odgovarajući uzori doprinose tim čimbenicima. Iako žene mogu razmišljati o okončanju vlastitog života, muškarci će vjerojatnije to učiniti, i to često na nasilan način. To govori nešto o psihologiji, stavovima i mentalnoj dobrobiti muškaraca u našim zajednicama.

Muškarci su s Marsa, žene s Venere? Čista zabluda!

Kako doprijeti do emocionalno nedostupnog muškarca?

Kako se od stresa brane žene, a kako muškarci?

Dječaci ne plaču

Od malih nogu dječaci su odgajani na određeni način - dječaci će biti dječaci, kaže im se, a dječaci ne plaču. S varijacijama, to je senzibilitet koji se može naći u mnogim kulturama širom svijeta.

Kako odrastaju, muškarce se potiče na predstavljanje snažne slike bez utjecaja koja često prikriva duboku potrebu za emocionalnom komunikacijom onoga što se za njih događa.

Ne želi se reći da je ženama lakše nego muškarcima kada je u pitanju mentalno zdravlje, ali podaci pokazuju da naše kulturne perspektive i očekivanja od spola mogu značajno pridonijeti povećanju stope samoubojstava kod muškaraca.

Zašto volimo Međunarodni dan muškaraca

Dan za proslavu svih muškaraca

Uobičajena rečenica "svaki dan je Međunarodni dan muškaraca" možda sadrži neku istinu, ali činjenica je da se ne slave svi muškarci u jednakoj mjeri. Međunarodni dan muškaraca podsjeća nas da na svijetu postoji puno različitih muškaraca i svi oni zaslužuju da se njihov glas čuje.

Dan za redefiniranje muškosti

Muškarci se suočavaju s velikim pritiskom u društvu - na primjer, od njih se očekuje da budu pružatelji usluga i da se suzdrže od traženja pomoći ili dijeljenja svojih osjećaja. Međunarodni dan muškaraca bavi se rješavanjem ovih problema i redefiniranjem muškosti.

Dan za ravnopravnost spolova

Ravnopravnost spolova uvijek je vrijedan cilj, a Međunarodni dan muškaraca podsjeća nas da se posebno potrudimo težiti pozitivnim odnosima u cijelom rodnom spektru.

Proslavite Međunarodni dan muškaraca

Mjesec studeni važan je za mušku dušu jer okuplja nekoliko događaja koji su važni muškarcima. Movember je mjesec u kojem se usredotočujemo na prikupljanje novca za zdravlje muškaraca, prihvaćajući suvremenu tradiciju uzgajanja brkova.

Idite na bilo koju stranicu na društvenim mrežama tijekom mjeseca studenog i zasigurno ćete naići na brojne prijatelje i poznanike koji ažuriraju svoje slike profila i dijele mogućnosti za donacije. To je prilika da doprinesete naporima koji se ulažu u poboljšanje života muškaraca i prepoznate potrebu za promjenom nekih štetnih stavova.

Imajte na umu da dan nije namijenjen nadmetanju s Međunarodnim danom žena, već je u svrhu isticanja muških iskustava. Važno je da prepoznamo razlike između muškaraca i žena i udovoljimo njihovim posebnim potrebama.

Vrijedno je, međutim, napomenuti da ni Međunarodni dan muškaraca ni Dan žena nisu ekskluzivni događaji. Ove događaje mogu slaviti muškarci i žene koji žele podići svijest i doprinijeti našem zajedničkom blagostanju, kao i educirati više ljudi o tim problemima.

Izvori:

Izvor: daysoftheyear.com i nationaltoday.com

 

Tena Ožegić

Ostali članci