David Lynch: Upalite svjetlo čiste svjesnosti

Osim unikatnih, snovitih filmskih slika, i riječi jednog od najoriginalnijih filmskih autora ostavljaju snažan dojam i potiču na meditaciju...

Iako zasigurno nije prva osoba koja će vam pasti na pamet kad pomislite na meditaciju, riječi Davida Lyncha, filmskog autora jedinstvenog stila, čije snovite filmske slike ostaju urezane u sjećanju, i te kako su inspirativne i u tom smislu. Uostalom, dokumentarac The Art Life redatelja Jona Nguyena, premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji prošlog ljeta, koji govori o njegovim ranim danima, počevši od djetinjstva do snimanja filma Eraserhead, prikazuje kako je tijekom njegova nastanka Lynch otkrio transcendentalnu meditaciju, koja otad ima snažan utjecaj na njegovo stvaranje.

"Transcendentalna meditacija donosi mi sve više i više osjećaja sreće. A ta sreća dolazi iznutra, no tada, kao rezultat unutarnjeg rasta sreće, i izvanjsko se također čini sretnije."

"Nemojte se boriti protiv tame. Nemojte se čak ni zabrinjavati zbog tame. Upalite svjetlo i tama odlazi. Upalite to svjetlo čiste svjesnosti: negativnost odlazi."

"Usredotočite se na doughnut, ne na rupu."

"Volio bih cijeli dan biti u tom stanju [budan sanjati], no morate imati nešto mira i tišine. Svijet svake godine postaje sve glasniji, no sjesti i sanjati prekrasna je stvar."

"Kad ste na dnu, kad vas obore na ulici i potom još nekoliko puta udare tako da vas raskrvave i izbiju vam zube, tada trebate samo ustati. Ponovno se rodite, a očekivanja više nisu tako velika jer su vam ih oduzeli. Prekrasno je biti tamo dolje. Tako prekrasno!"

"Za mene, ekspresija dolazi iz radosti."

"Uvijek kažem kako su ljudska bića kao detektivi. Volimo svagdje tražiti tragove, čak i ako nas to odvede na najmračnija mjesta. Uvijek nas privlači nepoznato da bismo napokon mogli znati sve. Katkad postoji strah od nepoznatog, ali mi smo dobri detektivi i moramo znati sve."

"Ideje su kao ribe. Želite li uhvatiti malu ribu, možete ostati u plićaku. No ako želite uloviti veliku ribu, morate ići dublje. U dubini, ribe su moćnije i čišće. Goleme su i apstraktne. I prekrasne."

"Vjerojatno je nemoguće pobjeći [iz vlastite glave], no pretpostavljam da je tajna u tome da zatvorska ćelija postaje sve veća i veća i veća i ljepša i ljepša i ljepša."

"Zanimljivo mi je biti u tami i konfuziji. No možete se izdići iznad toga i vidjeti stvari onakve kakve doista jesu. Da ima neke istine u cijeloj stvari; ako biste samo mogli doći do te točke na kojoj biste je mogli vidjeti, živjeti i osjećati… Mislim da je to dug, dug, dalek put. U međuvremenu tu su patnja i tama i konfuzija i apsurd, i ljudi na neki način idu ukrug. To je fantastično. To je kao putujući cirkus: mnogo zabave, ali i mnogo patnje."

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci