Veganski integralni keksići

Pravi je trenutak za pečenje suhih blagdanskih keksića koje ćemo do proslave čuvati u limenim kutijama, a mogu dobro doći i za slatke paketiće kad iznenada moramo smisliti kakav dar. Ovim integralnim keksima s minimumom masnoće i šećera te bez namirnica životinjskog podrijetla razveselit ćete ne samo svoje veganske prijatelje nego i one koji strogo paze na prehranu

250 g integralnog brašna (može i pirova ili mješavine brašna, npr. 200 g polubijelog i 50 g heljdinog)

100 g kukuruznog škroba

1 žličica praška za pecivo

50 g sirovog smeđeg šećera

1 šalica zobenog mlijeka

50 ml suncokretova ili kokosova ulja (rastopljena)

naribana korica neprskanog limuna ili naranče

za glazuru

100 g tamne čokolade

1-2 žlice sojina mlijeka ili vrhnja

 

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pomiješajte integralno brašno s kukuruznim škrobom i praškom za pecivo te šećerom. Dodajte biljno mlijeko i ulje te limunovu ili narančinu koricu. Zamijesite tijesto pa ga razvaljajte na 4-5 mm debljine i izrežite kekse. Stavite ih na lim obložen papirom za pečenje i pecite 10 do 12 minuta. Pečene keksiće ohladite na rešetki. Čokoladu narežite, a sojino mlijeko ili vrhnje zagrijte gotovo do vrenja pa njime prelijte čokoladu. Ostavite kratko da se čokolada rastopi te promiješajte. U glazuru keksiće uronite dopola ili ih njome nakapajte. Ostavite da se glazura potpuno stvrdne pa kekse pohranite u limenu kutiju.   

 

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci