Veganske čokoladne kuglice koje se ne peku

Omiljenu čokoladnu poslasticu koja se topi u ustima moguće je napraviti s biljnim alternativama

200 g tamne čokolade

150 ml vrhnja od soje, kokosa, zobi ili riže

½ žlice kokosova ulja

1-2 žlice rižina slada, nektara od agave ili drugog prirodnog sladila

mljeveni začini (npr. cimet, klinčići, kardamom) ili naribana narančina korica

2-3 žlice kakao praha

Čokoladu natrgajte na manje komade i stavite u zdjelu na pari. Dodajte joj vrhnje od soje (ili drugo biljno vrhnje), kokosovo ulje i sladilo po ukusu. Kad se čokolada rastopi, dodajte začin ili narančinu koricu te žustro promiješajte lopaticom kako bi se svi sastojci dobro pomiješali.

Ostavite na sobnoj temperaturi otprilike jedan sat da se smjesa ohladi i zgusne, i pritom nekoliko puta promiješajte. Potom na pladanj ili lim stavite papir za pečenje. Žličicom grabite smjesu i stavljajte na papir. Ostavite u hladnjaku jedan sat da se smjesa stvrdne.

Potom stvrdnute hrpice smjese brzo rolajte između dlanova kako biste dobili kuglice pa ih uvaljajte u kakao. Truffes stavite ih posudu koja se može dobro zatvoriti pa ih čuvajte u hladnjaku, gdje mogu stajati najviše 7 dana (no sumnjamo da će vam stajati tako dugo). Kad ih planirate poslužiti, izvadite ih otprilike 15 minuta ranije kako bi arome više došle do izražaja, a čokoladna se poslastica topila u ustima.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci