Tufahije bez šećera

Ne brinite se, slatkoću im daju grožđice, suhe šljive i agavin sirup ili med

(2-4 osobe)
4 jabuke granny smith
¼ šalice badema
¼ šalice lješnjaka
½ šalice kuhanog amaranta
¹/3 šalice sitnih zobenih pahuljica
8 suhih šljiva
¹/3 šalice grožđica
¼ čajne žlice cimeta u prahu
4 dl vode
prstohvat soli
1 žlica agavina sirupa ili meda po želji

Nabavite domaće neprskane jabuke ili one iz organskog uzgoja. Operite ih i izvadite unutrašnjost priborom za vađenje ili oprezno nožićem. Prokuhajte ih tri minute u vodi u koju ste dodali prstohvat soli. Izvadite jabuke i ostavite po strani da se ohlade. U vruću vodu u kojoj su se kuhale jabuke stavite oprane grožđice te i njih prokuhajte dvije minute pa ocijedite.

Tostirajte bademe i lješnjake. Sitno ih nasjeckajte. Suhe šljive također sitno nasjeckajte. U većoj posudi pomiješajte kuhani amarant, bademe, lješnjake, zobene pahuljice, šljive, grožđice i cimet. Dobro promiješajte i ostavite da smjesa odstoji 15 minuta. Zagrijte pećnicu na 180 ˚C. Jabuke punite slatkom mješavinom i pecite 15 minuta. Ako volite slađe tufahije, prelijte ih nakon pečenja agavinim sirupom ili žlicom meda.

Željka Fordren Jambrešić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci