Tradicionalne dalmatinske fritule

Neizostavni desert južnjačkih "kužina" u vrijeme Uskrsa, ali i cijele godine...

(20-30 malih fritula)
1 kg namjenskog brašna za kolače T400
naribana korica jednog limuna
čep ruma
prstohvat soli
½ l tople vode
svježi kvasac
½ žličice meda

Kvasac pomiješajte s toplom vodom i medom. Ostavite da odstoji desetak minuta. U zdjelu stavite brašno, sol, koricu limuna i rum. U sredini napravite rupu u koju ćete staviti kvasac. Smjesu treba dobro promiješati pa umijesiti da postane kompaktna poput smjese za kruh. Ostavite je da odstoji na toplom 40-ak minuta dok se ne udvostruči. U veliki lonac ulijte puno ulja (do pola lonca) i zagrijte dok ne postane vruće. Iz smjese oblikujte kuglice, odnosno fritule, pa ih lagano, jednu po jednu, pazeći da se ne dotaknu, polažite u ulje i vrtite žlicom ili kuhačom kako bi se ispekle sa svih strana. Trebaju biti zlatnožute. Svaku fritulu zatim odložite na papirnati ubrus koji će upiti višak ulja. Prije posluživanja stavite fritule u zdjelu i pospite šećerom u prahu.

Jelena Iva Nikolić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci