Tart od zobenoga brašna sa svježim jagodama

Umjesto jagodama, ovu slasticu možete ukrasiti drugim sezonskim voćem, a najbolja zamjena je bobičasto voće

Sastojci za tijesto:
320 g zobenoga brašna
2 prstohvata soli
½ čajne žlice praška za pecivo
40 g kakaa
1 manja banana
2 žlice vode
200 g biljnoga margarina
2 žlice javorova sirupa
1 žlica suncokretova ulja, za pečenje

Sastojci za nadjev:
4 dl vode
50 ml jabučnoga sirupa
2 žlice sirupa od agave
2 žlice agar-agar pahuljica
500 g svježih jagoda
2 žlice sirupa od agave
prstohvat soli

Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180 ˚C. Okrugli kalup promjera 26 cm premažite suncokretovim uljem za pečenje i pospite tankim slojem brašna. U posudu stavite zobeno brašno, sol, prašak za pecivo i kakao pa dobro izmiješajte. U drugoj posudi vilicom zdrobite bananu, dodajte javorov sirup i vodu. Margarin narežite na kockice i dodajte ga u posudu sa suhim sastojcima.

Dodajte izmiješanu bananu pa sve zajedno rukama izmijesite u kompaktno tijesto. Zamotajte ga u plastičnu foliju i ostavite da odstoji 30 minuta u hladnjaku. Odstajalo tijesto izvadite iz folije i valjkom razvucite u kružni oblik promjera 30 cm. Pažljivo ga premjestite u kalup i poravnajte rubove. Tijesto lagano izbodite vilicom. Stavite ga u zagrijanu pećnicu i pecite 30 minuta.

Pečeni tart ostavite sa strane da se potpuno ohladi. Pomiješajte vodu, jabučni sirup, sirup od agave i agar-agar pahuljice. Kuhajte 10 minuta na laganoj vatri. Kuhani žele ostavite sa strane da se postupno hladi. Povremeno promiješajte da se rubovi želea ne bi stvrdnuli. Očistite jagode od peteljki i uzdužno ih narežite na četvrtine. Pomiješajte ih sa soli i sirupom od agave.

Ostavite da odstoje desetak minuta, a zatim ih uredno poslažite u pravilne koncentrične krugove. Tart s jagodama prelijte tekućim ohlađenim želeom. Ostavite ga u hladnjaku dva sata da se žele potpuno stegne.

Željka Fordren Jambrešić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci