Speculaas keksi bez "problematičnih" sastojaka

Počinje nova sezona pečenja blagdanskih keksića! Omiljeni keksi puni mirisnih začina u ovom su izdanju pogodni za osobe s intolerancijom na gluten, mliječne proizvode i jaja kao i onima koji ne žele upotrebljavati namirnice životinjskog podrijetla

za 30 keksića

1 šalica rižina brašna

½ šalice brašna od tapioke

1 žličica praška za pecivo

prstohvat soli

2 žličice mješavine začina za speculaas

½ šalice tamnog smeđeg šećera (muscovado)

6 žlica hladnoprešanog ulja (suncokretovo, maslinovo, kokosovo...)

5 žlica bademova (ili drugog biljnog) mlijeka

 

mješavina začina

1 žličica mljevenog cimeta

½ žličice mljevenog đumbira

½ žličice mljevenog muškatnog oraščića

po navršak noža mljevenih klinčića i bijelog papra

 

Najprije pomiješajte začine, a zatim im dodajte obje vrste brašna, prašak za pecivo i sol te dobro promiješajte. U drugoj zdjeli 5 minuta miksajte ulje sa šećerom kako biste dobili laganu pjenastu mješavinu. Umiješajte polovinu suhih sastojaka i mlijeko, a zatim dodajte ostatak brašna. Miješajte nekoliko minuta da dobijete glatko lagano tijesto. Posudu pokrijte pa je ostavite u hladnjaku najmanje 4 sata, a najbolje preko noći kako bi se proželi okusi.

Prije pečenja pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva te veliki lim obložite papirom za pečenje. Kalupe za speculaase lagano pospite rižinim brašnom pa u njih čvrsto utisnite tijesto, a zatim po njemu lagano prijeđite valjkom za tijesto. Odrežite višak tijesta s rubova kalupa pa iz njih vrhovima prstiju izvadite kekse i stavite ih na lim za pečenje. Ako nemate kalupe, tijesto razvaljajte i izrežite običnim kalupićima. Temperaturu pećnice smanjite na 180 stupnjeva pa kekse pecite 15 minuta. Pečene kekse ostavite da se 10 minuta hlade na limu za pečenje, a zatim ih prebacite na rešetku i ostavite da se potpuno ohlade.  

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci