Sočni brownie s kiselim kupusom

"Kad spomenem kiseli kupus kao sastojak kolača, ljudi padaju u nesvijest. Ali vjerujte, nema mjesta brizi jer upravo ukiseljeni kupus ovom kolaču daje ono 'nešto', dublju dimenziju koju ne možete definirati, a kad ga počnete jesti, teško ćete prestati!", kaže Dunja Gulin i poziva vas na izazov!

Okus tamne čokolade vlada ovim kolačem, a kupus je samo tajni sastojak za koji nitko ne mora znati osim vas. Ovaj recept preuzet je iz kuharice Fermented Foods Dunje Gulin.

Povrće u slasticama - isprobajte i nećete požaliti!

Suhi sastojci:
130 g / 1 šalica polubijelog brašna
35 g / ¼ šalice integralnog brašna
1 žličica sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo bez aluminija
30 g / 1∕3 šalice kakao praha
½ žličice cimeta
prah vanilije (na vrh noža)
85 g / ½ šalice kiselog kupusa, dobro opranog i sitno nasjeckanog
45 g / ¼ šalice tamne čokolade, usitnjene
80 g / ½ šalice oraha ili drugih orašastih plodova, nasjeckanih
plitica dimenzija 24 x 18 cm, obložena papirom za pečenje

Tekući sastojci:
120 ml / ½ šalice sojinog mlijeka ili vode
150 g / ½ šalice javorova ili agavina sirupa
50 g / ¼ šalice blagog maslinova ulja ili rastopljenog kokosova ulja

Pećnicu zagrijte na 180 °C. U većoj zdjeli pomiješajte sve tekuće sastojke i dodajte nasjeckani kupus pa dobro izmiješajte. Na zdjelu stavite gusto cjedilo pa u njega dodajte suhe sastojke (osim oraha i čokolade) i prosijte u tekuće sastojke. Dobro promiješajte da dobijete gustu homogenu smjesu. Umiješajte orahe i usitnjenu čokoladu.

Prebacite u pripremljenu posudu za pečenje i pecite 25 - 27 minuta. Ohladite prije rezanja. Odličan kolač za ljubitelje čokolade!

Dunja Gulin

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci