Slatki humus s čokoladom

Poznato je da su mahunarke bogate bjelančevinama, vlaknima i složenim ugljikohidratima, sadrže malo masti i natrija, izvor su vitamina, minerala, antioksidansa, pristupačne su i zdrave. Upravo zbog tih dobrobiti kao i njihovog pozitivnog utjecaja na okoliš, Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), 2016. je proglasila godinom mahunarki! Kanada je država koja predvodi u njihovoj proizvodnji i izvozu te zajedno s ostalim državama svijeta u ovoj godini ima priliku podići svijest o prednostima mahunarki u kontekstu održivog razvoja te promociji što bolje i šire upotrebe mahunarki u proizvodnji, preradi, konzumaciji i trgovini. Posadite i vi sjeme zdravih navika i uvrstite ih u svoj obrok. Kao inspiraciju vam donosimo recept s jednom izvrsnom mahunarkom - slanutkom - i to u slatkoj varijanti!

Sastojci:

1 šalica nekuhanog slanutka
2/3 šalice bademovog mlijeka s okusom vanilije
1/2 šalice kikiriki maslaca
3 žlice agava sirupa
1/2 žličice vanilije
1/4 žličice soli
1 šalica nasjeckane čokolade

Priprema:

1. Preko noći ostavite slanutak da se namače u vodi. Sljedećeg dana ga isperite i ocijedite. U lonac dodajte tri šalice vode i pričekajte da zakuha. Dodajte slanutak i kuhajte oko sat vremena, dok ne postane mekan. Ocijedite ga i ostavite da se hladi.*

2. U blender ubacite bademovo mlijeko, maslac od kikirikija, agavin sirup, vaniliju, sol i kuhani slanutak. Sastojke blendajte dok ne postignete glatku teksturu humusa. Dobivenu smjesu zatim stavite u posudu i ohladite u hladnjaku oko 20 minuta.

3. Nakon što humus izvadite iz hladnjaka u njega umiješajte komadiće čokolade. Rastopite malo maslaca od kikirikija i izlijte ga po vrhu humusa.

*Ukoliko prije blendanja sa slanutka skinete kožicu, humus će imati posebno svilenkastu konzistenciju.


Više o aktivnostima vezanim za Međunarodnu godinu mahunarki u Kanadi  potražite na stranicama www.iypcanada.ca i www.pulsepledge.com.

Pripremila: Karmen Miletić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci