Sirova pita od borovnica

Slatke strasti druga je knjiga Zagrepčanke Mihaele Devescovi koja je prije pet godina počela proučavati sirovojedstvo. Kušajte njezin kolač od borovnica koji se ne peče

Tijesto:
3 šalice sušenog kokosa ili kokosova brašna
2 šalice heljde (namočene, proklijale i dehidrirane, ili još kokosa)
1 šalica mekanih datulja (ako nemate svježe, onda ih namočite u vodi i ocijedite)
1 šalica čipsa od kokosa

Nadjev:
4 šalice borovnica
2 žlice chia sjemenki
1/4 šalice sirupa od agave
2 žlice soka od limuna
1 žlica limunove korice

Glazura:
1/3 šalice otopljena kokosova maslaca
2 žličice sirovog sirupa od agave
3 - 4 žlice soka od limuna

Za tijesto miksajte sve sastojke u multipraktiku dok se dobro ne povežu. Kada pritisnete prstima, smjesa bi trebala biti povezana. Uzmite 2/3 smjese i stavite u dno kalupa obloženo masnim papirom. Stavite u dehidrator.  Preostali dio kore dodajte u smjesu čipsa od kokosa i stavite na list ladice dehidratora.

Kore sušite 10 sati (tada možete ukloniti i staviti u hladnjak). Zatim oprezno izvadite koru iz kalupa (jako je krhka pa koristite lopaticu) i stavite na ladice dehidratora na sušenje dok ne postane hrskava (još otprilike 6 sati).

Za nadjev stavite borovnice u zdjelu. Uzmite 2/3 šalice borovnica i stavite u multipraktik s chia sjemenkama, sirupom od agave, limunovom koricom i sokom pa miksajte dok ne postane glatko. Vratite u zdjelu s ostatkom borovnica i dobro pomiješajte. Ulijte smjesu na tijesto i razmažite.

Za glazuru miksajte maslac, sirup od agave, vaniliju i sok od limuna dok ne postane glatko (treba biti tekuća glazura). Stavite u plastičnu vrećicu kojoj ste odrezali vrhu i ukrasite kolač.

Ostavite da odstoji u hladnjaku 1 sat kako bi se nadjev malo stvrdnuo, a zatim poslužite!

Sirovojedska torta od borovnica

Mihaela Devescovi: Kako sam nakon otkaza pronašla svoje idealno zanimanje

Lagani sladoled od borovnica

Mihaela Devescovi iz kuharice Slatke strasti

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci