Savjeti za pripremu veganskih slastica

Razlog zbog kojeg bih svakome, bio vegan ili ne, preporučila veganske deserte jest osjećaj koji imate u trbuhu nakon što pojedete zdraviji i prirodniji desert koji nije prepun jaja, mlijeka i šećera – tri sastojka koja u kombinaciji, pogotovo ako je riječ o bijelom brašnu i šećeru, zaista dugoročno štete našem i zdravlju naše djece, kaže Dunja Gulin. I najiskusnije kuharice mogu se pred veganskim receptom osjećati kao početnice jer su pravila drukčija. Evo Dunjine pomoći

Nezdravi vegani

Postoji više razloga zbog kojih biste se mogli upustiti u avanturu pečenja veganskog kolača. Možda vam je dosta težine u želucu nakon kriške teške torte. Ili ste alergični na mlijeko i/ili jaja, a i dalje želite jesti fine deserte. Možda želite smršavjeti ili vas samo zanima kako napraviti slastan desert bez namirnica za koje većina ljudi smatra da su obvezan sastojak desērtā.

Naravno, pretjerana konzumacija deserta, pa i zdravijih, neće pridonijeti ničijem zdravlju. Primijetila sam da se većina veganskih kuharica vodi samo jednim pravilom – da su recepti bez namirnica životinjskog podrijetla. No kolači su i dalje prepuni šećera, margarina, rafiniranog brašna i slično, pa su svi koji ih redovito jedu na pravom putu da postanu nezdravi vegani.

Slatki, ali ne previše

U svojoj kuharici The Vegan Baker pokušala sam stoga kreirati recepte koji su, osim što su veganski, kvalitetni i zdravi. Željela sam da uključuju najkvalitetnije namirnice koje su nam dostupne. Upotrebljavala sam namirnice iz ekološkog uzgoja i ponudila recepte koji su slatki, ali ne previše. Torte, kolače i kekse koji su lijepi, ali ne i umjetni. Savršeni u svojim nesavršenostima. Željela sam da nahrane i dušu i tijelo. Slične savjete donosim i vama.

Pečenje kolača, za razliku od kuhanja, osim kreativnosti zahtijeva i ponešto iskustva te poprilično strpljenja, pogotovo ako je riječ o pripremi kolača bez jaja i mlijeka, s minimalnom količinom šećera i najkvalitetnijim prirodnim namirnicama. Čak i oni koji iza sebe imaju godine iskustva u pripremi klasičnih slastica, mogu se osjećati kao  početnici kad se susretnu s veganskim receptom za kolače.

hranaNaime, pravila su drukčija: smjese za biskvite ni u kojem se slučaju ne smiju miksati ili žustro miješati (kao što je slučaj s biskvitima koji sadržavaju jaja), tekući i suhi sastojci obvezno se miješaju odvojeno, a smjese za kolače često su puno rjeđe nego što bismo očekivali.

Sastojci za zdrave veganske kolače

Bez obzira na to, nema potrebe da priprema veganskih kolača bude bauk, samo je na početku važno obratiti pozornost na neka pravila te poslušati savjete i trikove onih koji u rukama imaju stotine i stotine napravljenih veganskih torti, kolača i keksića.

Osnovni sastojci za zdravije veganske kolače jesu neizbijeljena brašna (polubijelo, integralno, kukuruzno itd.), kvalitetniji zaslađivači (slad od smeđe riže, javorov sirup, katkad agavin sirup ili sirovi smeđi šećer), kvalitetna ulja (hladno prešano suncokretovo ulje, djevičansko maslinovo i kokosovo ulje), biljna mlijeka (sojino, bademovo, zobeno, rižino, kokosovo), orašasti plodovi, prašak za pecivo bez aluminija, kvasac bez emulgatora te katkad nehidrogenizirani margarin i zgušnjivači poput kuzua, aru praha ili kukuruznog škroba.

Evo i nekih trikova koji vam mogu pomoći u pripremi veganskih slastica:

Veganski biskviti

Svakako posebno miješajte suhe i tekuće sastojke. Suhe sastojke prosijte jer će se tako bolje povezati. Kad sjedinjujete suhe i tekuće sastojke, činite to nježno pomoću kuhače ili lopatice, nikada mikserom ili žustrim pokretima jer će vam u tom slučaju biskvit ispasti težak i neće se lijepo dignuti. To vrijedi za kolače, biskvite za torte, muffine i sva ostala tijesta u kojima se upotrebljava prašak za pecivo.

Vegansko prhko tijesto

Svi sastojci moraju biti hladni. Tijesto se ne smije mijesiti rukama, a tekućina se dodaje na kraju u vrlo maloj količini, tek toliko da se suhi sastojci povežu. Ako je nadjev za kolač vlažan (kao za pitu od jabuka), donju koru nužno je napola ispeći prije nego što se na nju stavi nadjev kako ne bi ostala sirova.

Veganski keksi

Veoma je važno kekse ne prepeći, jer minuta-dvije previše može veganske kekse učiniti tvrdima i teškima za žvakanje. Važno je imati dobar omjer suhih i tekućih sastojaka kako ne bi ispali gnjecavi.

Svaka domaća slastica tisuću je puta zdravija od kupljene

Pečenje kolača nepredvidivo je i rijetko kad kolač rađen prema istom receptu s jednakim sastojcima ispadne jednako. Razlog je tomu što male razlike u sastojcima, pećnici ili vremenu pečenja mogu utjecati na rezultat. Važno je da ste toga svjesni kada krećete u avanturu pečenja kolača, inače se možete razočarati. No trud se isplati.

Zapamtite da je svaka slastica koju ste napravili kod kuće barem tisuću puta zdravija i kvalitetnija od bilo kojeg deserta koji možete kupiti u trgovini, slastičarnici ili restoranu. Svaki novi pokušaj donijet će vam iskustvo više i nakon nekog vremena svladat ćete sve male trikove i biti itekako zadovoljni jer radite nešto dobro za sebe, svoju obitelj i okoliš. Sretno pečenje!

Dunja Gulin

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci