Ružice od jabuka u lisnatom tijestu

I stari su Rimljani obožavali ruže; kupali se u njihovim cvjetovima, jeli kolače aromatizirane njenom vodicom i uz to pili fino vino. Inspirirani takvim slasticama, čiji se okus krije u notama ovog cvijeta ljubavi, pripremite ovaj ružin desert

SASTOJCI
1 pakiranje lisnatog tijesta
2 crvene jabuke
½ limuna, sok
marmelada od ruža
šećer u prahu, za posipanje

PRIPREMA
Jabuke narežite na polovice i očistite ih. Svaku polovicu položite na prerezanu stranu i narežite ih na ploške debljine oko 1,5 mm. Stavite ih u posudu za kuhanje, prelijte limunovim sokom i nekoliko žličica vode, pustite da provri pa maknite s vatre.

Tijesto razvaljajte u oblik pravokutnika dimenzija 40 x 20 cm. Oštrim nožem po širini narežite šest jednakih traka, premažite ih marmeladom, ali ne do ruba da pri pečenju ne bi izgorjela. Ploške jabuka razdijelite na šest jednakih dijelova pa ih ravnomjerno, jednu do druge, položite na jednu polovicu trake, tako da jedan centimetar ploške viri preko ruba stranice tijesta.

Presavijte donji dio tijesta preko jabuka te ga potom savijte tako da izgleda kao ruža. Isto napravite i s ostalim jabukama i trakama tijesta. Pecite otprilike 20 minuta na 180 °C. Pospite šećerom u prahu i poslužite.


knjiga, recepti s ružamaOve i još mnogo slasnih recepata s ružom potražite u knjizi 'Sladki recepti z vrtnicami' (Slatki recepti s ružama) na www.zale-pepe.com/knjiga ili facebook.com/zalepepe

Katja Kogej i Vida Rojšek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci