Osnovni trikovi za pripremu keksa i kolača

Da bi naš božićni kolač, torta ili keks uspjeli, donosimo vam neke od univerzalnih savjeta u spravljanju slastica, kao i male trikove koji ne baš život, ali kolač svakako, znače

Sve što piše u receptu tamo je s razlogom

S Božićem pred vratima, počinjemo razmišljati i o božićnoj trpezi i sve nam već nešto miriše na božićne kolače, cimet, đumbir i med, kardamom, anis i klinčić. Pečenje kolača nešto je precizniji posao od, primjerice, kuhanja juhe ili variva, zbog čega na napomene u receptu, točne mjere i savjete, ne smijemo nemarno odmahivati rukom. Sve što u receptu za kolače piše, tamo je s razlogom. Da bi naš božićni kolač, torta ili keks uspjeli, donosimo vam neke od univerzalnih savjeta u spravljanju slastica, kao i male trikove koji ne baš život, ali kolač svakako, znače.  

Prije svega i iznad svega, treba dobro pročitati recept i pripremiti sastojke. Provjerite je li jajima istekao rok trajanja, a brašno koje se u receptu traži ne zamjenjujte onim kojeg, eto, jedinog imate pri ruci. Ako se traži oštro brašno, nek' onda takvo u slastici i bude. Pravimo li kekse, od pomoći će biti soda bikarbona, koja tijestu daje veću prhkost. Na kilogram brašna dodaju se oko dva grama, dakle jedna velika žlica sode bikarbone.

Malo na sobnoj temperaturi

Margarin ili maslac prije miješanja u tijesto moraju odstajati na sobnoj temperaturi, i to do onog trenutka kad ćemo u njima moći ostaviti otisak svog prsta, ni kraće ni dulje, jer će maslac onda biti pretvrd ili premekan za savršeno sljubljivanje s ostalim sastojcima, ponajprije jajima. Dobro je da svi sastojci koje ćete umiješati u kolač, posebno maslac, svježi sir ili jaja, općenito malo odstoje na sobnoj temperaturi, osim ako je u receptu drugačije naznačeno.

Kad koristite mjericu za sastojke, brašno, šećer i druge suhe sastojke nemojte mjeriti nakon tekućih, već isključivo u suhoj posudi. Koristite li papir za pečenje, nemojte ga dodatno mazati uljem, jer će ono, moguće, zagoriti. Ako kolač već sam po sebi ima dosta masnoće, nauljavanje tepsije neće biti niti potrebno.

Trikovi za pečenje

Ipak, nauljen i pobrašnjen lim za pečenje obavezan je kod tijesta koje sadrži komadiće čokolade, jer se tada smanjuje mogućnost da čokolada na dnu zagori. Pečete li kekse u više „tura“, nastojte da se pleh od jedne do druge „ture“ dobro ohladi. Neka razmak između svakog keksa bude jedan palac. Pečene kekse odmah izvadite iz pleha jer će se u protivnom nastaviti peći dok god je on vruć, što može biti pogubno za kekse koji se i inače peku vrlo kratko.

Svako tijesto, a posebno ono za kekse, preporučuje se prije valjanja/pečenja, zamotati u prozirnu foliju i ohladiti u hladnjaku na pola sata, što će spriječiti njegovo skupljanje u pečenju. Tijesto treba valjati između dva papira za pečenje, a koristite li plastične rezače tijesta ili modle, dobro ih je namočiti u lagano zagrijano ulje, koje će rubove učiniti pravilnijima. Ako se kolač mrvi prilikom rezanja, znači da se nije dovoljno ohladio. Uvijek ga je, prije rezanja na kocke, dobro ohladiti i, štoviše, nakratko još staviti u zamrzivač.

Spremanje keksa i kolača

Želite li na keksima šećer koji će svjetlucati, nepečene kekse premazati treba emulzijom jednog jajeta i ¼ čajne žličice vode, na koju se pospe kristalni šećer i keksi stave peći. Za pripremu keksa i kolača ne koristite masnoću s niskim udjelom masti jer je takva masnoća vlažnija i tijesto će učiniti mekšim nego što treba. Tijesto je prave konzistencije za pečenje keksa onda kad pritisak prstom u njemu stvori udubinu koja će se zatim vratiti u normalu.

Pečene kekse i kolače, čak ni mlake, nemojte odmah spremati u kutiju jer će ih vlaga previše omekšati. Sprema ih se nakon što su se ohladili, i to hrskave kekse u kutiju s labavijim poklopcem, osim ako je vlažnost zraka prevelika. U tom ih slučaju treba spremiti u hermetički zatvorenu posudu. Ako spremate kekse s posipom poput šećera, mrvica čokolade i slično, treba ih, u najviše tri sloja, složiti tako da se slojeve odijele masnim papirom. Keksi se mogu i zamrzavati, u bilo kojoj ambalaži osim kartonskoj, jer će ona poprimiti ostale mirise. Zamrznuti, u hladnjaku mogu stajati do godine dana.

Gabrijela Pajić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci