Napolitanski fudge

Mlada australska food blogerica Nicole Maree pravi slasne deserte bez jaja, glutena, mlijeka, orašida i drugih namirnica koje se sumnjiče kao alergeni. Zahvaljujući njezinim slatkim delicijama koji obiluju zdravim sastojcima, i ne izazivaju alergije ili upale, više nećete trebati preskočiti desert. Iskušajte sirovi Napolitanski fudge, iz njezine slatke kuharice The Healthy Convert, koji ne sadržava mliječne proizvode, jaja, gluten i orašide.

Sastojci za sloj od čokolade:
55 g kokosovog kondenziranog mlijeka
25 g kokosova šećera
25 ml javorova sirupa
50 g kokosova maslaca
50 g veganske mliječne čokolade, grubo nasjeckane

Sastojci za sloj od jagoda:
100 g svježih jagoda, očišćenih
55 g kokosovog kondenziranog mlijeka
25 g kokosova šećera
2 žličice javorova sirupa
50 g kokosova maslaca
60 g bijele veganske čokolade ili sirovog kakao maslaca, grubo nasjeckanog

Sastojci za sloj od vanilije:
105 g kokosovog kondenziranog mlijeka
60 g kokosova maslaca
50 g bijele veganske čokolade ili sirovog kakao maslaca, grubo nasjeckanog
1 žličica ekstrakta vanilije

Postupak:
Dno i strane kalupa za kolače, veličine 10,5 x 20 cm, pokrijte papirom za pečenje.

Za čokoladni sloj, kondenzirano mlijeko, šećer, javorov sirup i kokosov maslac kuhajte miješajući na srednje jakom plamenu oko 5 minuta ili dok se šećeri na rastope - ne dopustite da uzavrije. Maknite s vatre pa dodajte nasjeckanu mliječnu čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne otopi. Smjesu odmah prelijte u kalup zaglađujući površinu. Stavite u zamrzivač na pola sata.

Za sloj sloj jagoda, smiksajte voće u blenderu. Kašicu potom procijedite kroz fino sito odvajajući krute dijelove od tekućine. Procijeđeni sok, kondenzirano mlijeko, šećer, javorov sirup i kokosov maslac kuhajte miješajući, na srednje jakom plamenu oko 5 minuta ili dok se šećeri na rastope - ne dopustite da uzavrije. Maknite s vatre, dodajte bijelu čokoladu, miješajte dok se ne rastopi. Smjesu odmah sa žlicom raspodijelite na sloj čokolade, zaglađujući površinu. Stavite u zamrzivač na pola sata.

Za sloj od vanilije, na srednjem do laganom plamenu, miješajući rastopite kondenzirano mlijeko i kokosov maslac. Uklonite s vatre pa dodajte bijelu čokoladu i ekstrakt vanilije. Miješajte dok se čokolada ne rastopi. Smjesu sa žlicom raspodijelite na sloj s jagodama, zaglađujući površinu. Stavite u zamrzivač na dva sata.

Izvadite kolač iz kalupa, uklonite papir za pečenje i izrežite ga na 12 kockica.
Čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi u zamrzivaču do mjesec dana.

Izvor: The Healthy Convert, Nicole Maree (izdavač Hardie Grant)

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci