Lagani clafoutis s trešnjama (bez glutena, jaja i mlijeka)

Tradicionalna francuska poslastica u ovoj je verziji prilagođena onima koji izbjegavaju gluten, jaja i mliječne proizvode

200 ml biljnog mlijeka

30 g maslaca od badema

30 g kokosova šećera

žličica ekstrakta vanilije ili malo vanilije u prahu

30 g kukuruznog škroba ili aru praha

30 g rižina brašna

10 g heljdina brašna

50 g sitno mljevenih badema

250 g očišćenih trešanja

malo hladno prešanog ulja (npr. suncokretovo, repičino, kokosovo bez mirisa)

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Lagano nauljite manji kalup za pečenje. U zdjeli pomiješajte biljno mlijeko i maslac od badema. Umiješajte kokosov šećer i miješajte dok se ne rastopi pa dodajte vaniliju. Potom umiješajte škrobno brašno ili aru prah, rižino i heljdino brašno pazeći da ne nastanu grudice, a na kraju i mljevene bademe. Ulijte u nauljeni kalup pa po smjesi rasporedite očišćene trešnje. Pecite na 200 stupnjeva oko 30 minuta. Nakon pečenja ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu pa poslužite. Pečeni clafoutis prije posluživanja možete i potpuno ohladiti sat-dva u hladnjaku.

Ako vam je okus heljdina brašna preintenzivan, možete ga zamijeniti rižinim brašnom. Prema ovom receptu clafoutis možete pripremiti i s drugim voćem, a ako je ono kiselo, radije upotrijebite aru prah umjesto kukuruznog škroba. 

 

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci