Kolačići s kakijem i brusnicama

Kaki ili japanska jabuka bogata je vitaminom A, a sadržava i kalij, kacij, željezo i vlakna koja blagotvorno djeluju na probavu. Kolačići s kakijem su zdravi i slatki!

(za 26 kolačića)

1 ½ šalica polubijelog brašna
½ šalice pirova ili integralnog brašna
2 žličice praška za pecivo, bez aluminija
½ žličice cimeta
¼ žličice soli
½ šalice virgin kokosova ulja, rastopljenog
2/₃ šalice rižinog slada ili agavinog ili javorova sirupa
1 šalica zrelog mesa kakija, izmiksanog u pire
½ šalice tostiranih nasjeckanih oraha
½ šalice sušenih brusnica ili drugog suhog voća
sojino mlijeko, po potrebi

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pleh obložite masnim papirom.
U velikoj zdjeli pomiješajte ulje, slad i pire od kakija pa dodajte orahe i brusnice. Iznad zdjele stavite sito pa prosijte suhe sastojke u tekuće. Dobro primiješajte, tijesto bi trebalo biti dovoljno gusto da ne klizi niz žlicu. Ako vam se mješavina učini odviše suhom, dodajte malo sojinog mlijeka.

Na papir za pečenje žlicom nanosite male količine tijesta (otprilike veličine oraha ili malo veće), neka kolačići ostanu nepravilni i čupavi. Pecite u zagrijanoj pećnici 15 do 20 minuta, dok ne porumene. Možete napraviti i veće kolačiće, ali ih onda pecite dulje. Pustite da se hlade 10-ak minuta prije micanja s pleha, a kada se popuno ohlade, čuvajte ih u zatvorenoj posudi. Ovi kolačići ostaju svježi barem nekoliko tjedana!

Isprobajte i ovo:
Za hranjivi smoothie izmiksajte meso kakija s nekim biljnim mlijekom pa dodajte žlicu maslaca od lješnjaka i malo cimeta ili vanilije. Također, dio tekućine u kolačima i palačinkama možete zamijeniti istom količinom pirea ove slatke voćke.

Dunja Gulin iz kuharice The Vegan Baker

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci