Kolač s malinama

250 g gorke čokolade, razlomljene
250 g maslaca
200 g šećera
4 jaja sobne temperature
70 g brašna
maline

Ugrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Namazati dno okruglog kalupa (24 cm) maslacem, staviti masni papir, namazati ga maslacem i posuti brašnom. Višak brašna istresti.

Staviti čokoladu u zdjelu i postaviti je iznad zdjele s vodom koja vrije (zdjela ne dodiruje vodu) te grijati čokoladu dok se ne otopi. Čokoladu ostaviti da se malo ohladi.

Maslac i šećer miksati oko 4 minute, dok maslac ne postane kremast i šećer se lijepo stopi. Dodavati jedno po jedno jaje miksajući svako jaje oko jednu minutu. Smanjiti okretaje miksera i dodati čokoladu. Kad se čokolada spoji s ostalim sastojcima, dodati i brašno.

Izliti pola smjese u kalup, razmjestiti po njoj maline i pokriti ostatkom smjese. Peći 26-29 minuta. Kolač se malo podigne tijekom pečenja pa njegova gornja površina izgleda kao lagano istrgana. Kad štapićem prođete kroz sredinu kolača, ona mora biti vlažna. Ako na štapiću ostane malo smjese, to je upravo ono što želimo!

Kad se kolač ohladi, stavi se u hladnjak na sat-dva kako bi se lakše izvadio iz kalupa. Sklonite masni papir, stavite kolač na pladanj i ostavite ga 15 minuta na sobnoj temperaturi prije rezanja i posluživanja. Kolač se, po potrebi, može i zamrznuti.

Maja Stanojević Pokrovac

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci