Integralno-orašaste mirisne košarice

Ukusno, hranjivo i zdravo! Isprobajte ovaj blagdanski recept blogerice Marije Cossi

Za 10-ak košarica
130 g miješanih orašastih plodova (badem, lješnjak, orah)
100 g integralnog ječmenog ili pirova brašna
prstohvat himalajske soli
1 žličica cimeta
3 žličice vanilin šećera
20 g kokosova šećera
1 jaje
35 do 40 g ekstradjevičanskog kokosova ulja

Za ukrasne zvjezdice
60 g integralnog pirova brašna
80 g miješanih badema i lješnjaka
40 g pirova brašna
2 žličice vanilin šećera
25 g kokosova šećera
1/2 žličice cimeta
1 jaje
35 g ekstradjevičanskog kokosova ulja

Nadjev
džem od smokava, po mogućnosti domaći

Za izradu košarica sitno sameljite orašaste plodove pa ih pomiješajte s brašnom, cimetom, vanilin šećerom, kokosovim šećerom i soli. Dodajte jedno jaje i ručno promiješajte drvenom špatulom i na kraju dodajte kokosovo ulje. Rukama mijesite sve sastojke i lagano umijesite tijesto. Omotajte tijesto prozirnom folijom i držite ga barem pola sata u hladnjaku.

U međuvremenu, pripremite i tijesto za kekse. Promiješajte mljevene orašaste plodove i oba brašna. Dodajte vanilin šećer, kokosov šećer i cimet. Drvenom špatulom umiješajte jedno jaje, zatim dodajte i ekstra djevičansko kokosovo ulje. Rukama mijesite sve sastojke, kratko umijesite tijesto, umotajte ga u foliju i odložite u hladnjak.

Kalupe za muffine obložite papirnatim košaricama. Izvadite tijesto za košarice iz hladnjaka, otkinite komadić, utisnite ga na dno košarice i sa strane, gotovo do vrha. Podloga ne smije biti ni predebela, ni pretanka. Pri pečenju će se košarice lagano podignuti. Nekoliko puta vilicom izbodite tijesto košarica i pecite ih na 180 ˚C od 7 do 8 minuta.

Dok se podloga peče, izvadite iz hladnjaka tijesto za kekse. Razvaljajte ga na podlozi koju ste posuli brašnom te pomoću kalupa izrežite zvjezdice ili neki drugi oblik. Kada izvadite košarice iz pećnice, nadjenite ih žličicom, dvije džema od smokava i na vrh nadjeva položite zvjezdicu. Vratite u pećnicu i pecite još od 12 do 15 minuta. Ako vam ostane tijesta za kekse, možete i od njih napraviti košaricu. Pečene košarice stavite na rešetku da se hlade. Kad se potpuno ohlade, možete im skinuti papirnate košarice i poslužiti ih.

Marija Kos

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci