Integralni paprenjaci

Slastice blogerice Andree Cukrov neodoljive su svojim izgledom i okusom, a u njima se uvijek nalaze sastojci zbog kojih nam nije žao uzeti komadić više. Ovog Božića novo ruho udahnut će dobrim starim paprenjacima

Neodoljivi miris cimeta

Božić je najljepši i najtopliji blagdan u godini. Cijeli mi je dvanaesti mjesec obilježen slatkim iščekivanjem tog posebnog dana. Već početkom mjeseca počnem listati omiljene blogove i web stranice te slažem popis svega što treba skuhati, ispeći i isprobati.

Kad ogolim ona najranija sjećanja i radost zbog paketića u šarenom papiru, ostaje ono što Božić zbilja i jeste – obitelj i mirisi jako dobre hrane.

Iako svake godine volim napraviti nešto novo, isprobati pokoju egzotičnu stvar, Božić mi je nezamisliv bez purice s mlincima i kolača s mirisom cimeta. Upravo taj miris cimeta neodoljivo podsjeća na Božić i toplinu koju on donosi.

Uostalom, ništa nije slađe od gledanja reprize filma „Sam u kući“ uz svjetlo lampica s bora, grickajući paprenjake i čekajući da se purica ispeče.

božić kolačiIntegralni paprenjaci

100 g crvenih oraha
1 žlica cimeta
1 zrno kardamoma
1 žličica korijandra
3 – 4 klinčića
½ žličice muškatnog oraščića
1 žličica šarenog papra u zrnu
500 g integralnog pšeničnog brašna
prstohvat soli
250 g livadnog meda
125 g maslaca
1 jaje

Orahe, cimet, sjemenke kardamoma, korijandar, klinčiće, muškatni oraščić i papar u zrnu stavite u električnu sjeckalicu ili mužar te ih fino sameljite. U zdjeli pomiješajte med, maslac narezan na listiće i jedno jaje pa sve pjenasto umutite električnom miješalicom.

U drugoj posudi pomiješajte brašno, prstohvat soli i mljevene orahe sa začinima. Postupno dodajite suhe sastojke mokrima, a nakon svakog dodavanja sve dobro izmiješajte električnom miješalicom. Kad tijesto postane prečvrsto da biste ga i dalje miješali električnom miješalicom, prebacite ga na dobro pobrašnjenu radnu površinu i nastavite mijesiti rukama. Oblikujte tijesto u kuglu, omotajte ga prozirnom folijom i odložite u hladnjak na pola sata.

Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje, a pećnicu zagrijte na 180 ˚C. Radnu površinu pospite brašnom pa na njoj razvaljajte ohlađeno tijesto. Nemojte ga previše stanjiti, 3 - 4 mm je idealna debljina.

Lagano pospite tijesto brašnom pa pomoću kalupa za paprenjake izrezujte kekse. Oštrim nožem odvojite kekse s podloge te ih prebacite na pripremljeni lim za pečenje.

Pecite ih u zagrijanoj pećnici oko 10 minuta ili dok ne uhvate malo boje po rubovima. Pečene kekse izvadite iz pećnice te ih dobro ohladite, potom ih spremite u metalnu kutiju. Ako želite kekse koristiti kao ukras za božićno drvce, prije pečenja svaki probušite pomoću slamčice. Kada se ohlade, kroz rupicu provucite ukrasnu trakicu i koristite kao jestivu dekoraciju.

Andrea Cukrov

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci