Heljdina torta s orasima

Našu stalnu suradnicu Željku Fordren Jambrešić mnogi prepoznaju kao autoricu maštovitih i ukusnih zdravih recepata, no u posljednje vrijeme svoje kulinarsko umijeće podigla je na novu razinu. Osjetljivost njezina sina Jana na gluten ponukala ju je da istraži nove kombinacije namirnica i osmisli slane i slatke recepte bez pšenice

Heljdina torta
(4 do 6 osoba)

180 g heljdina brašna
70 g prosenog brašna
250 g mljevenih oraha
100 g maslaca ili biomargarina
100 g kokosova ulja
70 g smeđeg šećera
2 žlice javorova sirupa
1 žlica meda
2 vanilin bourbon šećera
2 prstohvata soli
1 vrećica praška za pecivo
2 žlice kukuruznog škroba
2 vrhom pune žlice pahuljica psylliuma
2 bjelanjka
1,5 dl mineralne vode
1 dl zobenog ili kravljeg mlijeka
300 g pekmeza od brusnica ili marelica

Pjenasto umutite maslac i kokosovo ulje s javorovim sirupom i medom. Od bjelanjaka mikserom istucite čvrst snijeg. U posebnoj posudi pomiješajte heljdino i proseno brašno s mljevenim orasima, smeđim šećerom, vanilin šećerom, praškom za pecivo, škrobom, psylliumom i soli. Dodajte umućeni maslac, mineralnu vodu i mlijeko. Lagano miješajte. Na kraju dodajte snijeg od bjelanjaka i polako ga umiješajte u tijesto. Ulijte smjesu u okrugli kalup promjera 22 cm te pecite u zagrijanoj pećnici na 190 ˚C, 45 do 50 minuta. Dobro ohladite tortu, najbolje preko noći. Prerežite je na pola i premažite s pola količine pekmeza. Poklopite gornjom polovicom torte i ponovno premažite vrh torte ostatkom pekmeza. Ukrasite polovicama oraha ili pospite s dvije žlice grubo sjeckanih oraha.

Željka Fordren Jambrešić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci