Galette des rois: Tipičan francuski kolač za blagdan Sveta tri kralja

... u laganijoj verziji

2 komada razvaljanoga lisnatog tijesta

1 žlica sjemenki chije

3 žlice vode

50 g sirovog šećera

50 g kokosova ulja

100 g sitno mljevenih badema

30 ml (2 žlice) bademova mlijeka + za premazivanje

po želji: malo ruma i/ili zrna kakaa, ili jabuka ili kruška narezana na tanke ploške

 

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Chiju pomiješajte s tri žlice vode pa je ostavite da nabubri (možete je prije toga samljeti u prah). Potom je u zdjeli pomiješajte sa šećerom i kokosovim uljem (neka bude u krutom stanju). Umiješajte mljevene bademe i mlijeko te, ako želite, malo ruma. Dobro promiješajte. Od razvaljanoga lisnatog tijesta izrežite dva kruga jednake veličine, oko 24 cm. Jedan stavite na lim obložen papirom za pečenje i premažite smjesom (možete je posuti zrnima kakaa ili po njoj rasporediti ploškice jabuke ili kruške; možete upotrijebiti i bobičasto voće). Prekrijte drugim listom tijesta, pritisnite dlanom da istisnete zrak pa prstima čvrsto spojite rubove i utisnite ih vilicom. Želite li se poigrati, vrhom oštrog noža lagano "iscrtajte" površinu kolača. Potom ga premažite bademovim mlijekom i pecite 30 minuta. Prije rezanja kolač ostavite da se malo ohladi.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci