Dunja Gulin: Moj najdraži blagdanski kolač

Svatko od nas njeguje posebne rituale vezane uz božićnu gozbu. Zamolili smo svoju stalnu suradnicu, kreativnu kuharicu Dunju Gulin, da nam otkrije najdraži recept za blagdanske slastice. Zdravija varijanta noninih kiflica s orasima za Dunju su vjesnik blagdana, evo kako ih priprema

Nonine blagdanske kiflice

Ove se kiflice tope u ustima, a recept je prilagođen veganima te onima koji za blagdane žele smanjiti unos šećera. Dugo ostaju svježe i prhke pa se mogu umijesiti unaprijed. Recept je objavljen i u mojoj kuharici The Vegan Baker.

hranaZa starter
½ šalice mlakog sojina mlijeka
20 g, odnosno ½ kocke svježega kvasca
2 žlice rižina slada
Umutite kvasac u mlako mlijeko, dodajte slad pa ostavite da odstoji pola sata.

Za tijesto
3 šalice brašna T-850
¼ žličice bourbon vanilije ili 1 bourbon vanilin šećer
¼ žličice soli
250 g biomargarina sobne temperature ili domaćeg maslaca za nevegansku varijantu
2 žlice slada

U većoj zdjeli pomiješajte brašno s vanilijom i solju pa komadiće margarina ili maslaca prstima razmrvite s brašnom. Dodajte slad, povežite vilicom pa dodajte smjesu od mlijeka i kvasca.
U zdjeli umijesite mekše tijesto, istresite ga na pobrašnjenu površinu i mijesite pet minuta, uz dodavanje malo brašna po potrebi. Tijesto mora biti mekano i glatko, ali ne ljepljivo. Ostavite da odstoji pokriveno krpom dok pripremate punjenje.

Za punjenje
½ šalice sojina ili drugoga biljnog mlijeka
1 ½ šalica tostiranih mljevenih lješnjaka
1 red tamne čokolade, nasjeckane
3 žlice rižina slada
U lončić ulijte mlijeko pa kad zakuha, dodajte nasjeckanu čokoladu. Miješajte dok se ne otopi pa dodajte ostale sastojke i povežite.

Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela. Svaki komad na masnom papiru razvaljajte u krug debljine 1 mm. Razrežite na pola pa svaku polovicu na šest jednakih trokuta. Stavite žličicu nadjeva na širi dio trokuta pa smotajte u lijepu kiflicu. Poredajte kiflice na lim za pečenje obložen papirom za tu namjenu i pecite ih 15 do 20 min u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, sve dok lagano ne porumene. Prije posluživanja možete ih posuti s malo mljevenoga nerafiniranog šećera ili premazati s malo slada. Čuvajte ih u dobro zatvorenoj posudi do tjedan dana.
Umjesto lješnjaka, u punjenje možete staviti mljevene orahe ili bademe, a kiflice možete puniti i domaćim pekmezom. U slast!

Više recepata potražite u novoj Sensi

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci