Čokoladni tart s bademovim tijestom

Recept je veganski i bez šećera, ali u tom se zdravom izdanju zato uživa neograničeno...

Tijesto
200 g bademova brašna
100 g polubijelog brašna
prstohvat soli
100 g hladnog bio-margarina
100 ml agavina sirupa
nekoliko žlica bademova mlijeka da poveže smjesu

Krema
400 ml sojina vrhnja
1 žlica bademova maslaca
½ do 1 tonkine sjemenke u prahu
2 žlice javorova sirupa
200 g čokolade za kuhanje (tamne)
bademi narezani na listiće

Za tijesto pomiješajte suhe sastojke, dodajte margarin, pa agavin sirup i onoliko mlijeka koliko je potrebno da dobijete homogenu smjesu. Bit će prilično mekana pa je lagano utisnite u margarinom premazan kalup za pite (promjera oko 28 cm). Izbodite tijesto vilicom i pecite od 15 do 20 minuta na 200 °C, odnosno dok ne porumeni. Ohladite u kalupu.

Za kremu zagrijte u posudi sojino vrhnje, bademov maslac, javor i prah tonke. (Tonku usitnite u dobro obrisanome mlincu za kavu i stavite, po želji, pola ili cijelu sjemenku.) Kad se mješavina s vrhnjem zagrije do vrenja, maknite je s vatre i dodajte čokoladu natrganu na kockice. Pjenjačom sve pomiješajte u homogenu smjesu i rasporedite po ohlađenom tijestu. Pospite bademima narezanim na listiće i najprije ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim ostavite u hladnjaku barem sat vremena.

Maja Kefeček iz kuharice Čokolada u izdanju Planetopije

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci