Čokoladni poljupci s lješnjacima

Poznate praline od lješnjaka i čokolade Baci da Perugia lako se mogu napraviti i kod kuće – i još ih je slađe jesti jer sadrže puno manje šećera od kupovnih

30-ak cijelih lješnjaka

50 g nasjeckanih lješnjaka

150 g fino samljevenih lješnjaka

90 g tamne čokolade

50 g svijetlog smeđeg šećera

40 g hladnoprešanoga ulja (suncokretovo, rižino)

2 do 4 žlice kakaa

 

za glazuru:

210 g tamne čokolade

1 žlica hladnoprešanoga ulja (suncokretovo, rižino)

 

Cijele lješnjake nekoliko minuta popržite nasuho na tavi ili u pećnici, na velikom limu obloženom papirom za pečenje. Potom ih stavite na kuhinjsku krpu i protrljajte kako bi se uklonila korica. Ostavite da se lješnjaci ohlade. Čokoladu rastopite na pari pa joj dodajte šećer i ulje, a zatim umiješajte nasjeckane i mljevene lješnjake. Ostavite pola sata u hladnjaku; ako je nakon toga smjesa premekana, umiješajte kakao – dodajte ga postupno, najviše 4 žlice.

Od smjese oblikujte kuglice (dobit ćete ih 30-ak). U sredinu svake utisnite cijeli lješnjak. Kuglice stavite u zamrzivač i ostavite 10 minuta. Za to vrijeme na pari rastopite čokoladu za glazuru te umiješajte ulje. Najbolje je da rastopljena čokolada za glazuru bude u manjoj dubljoj zdjelici kako bi bilo lakše u nju uroniti praline. Praline jednu po jednu stavljajte na vilicu i pomoću nje uronite u čokoladu te pritom žličicom prelijevajte glazurom. Stavite na tanjur obložen papirom za pečenje i ostavite da se ohladi i stvrdne. 

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci