Čokoladna torta bez brašna i šećera Andree Cukrov
Po njoj su, kao šećer na kraju, posuta zrnca nara koja joj daju osvježavajući okus i izgled

200 g kvalitetne tamne čokolade (75 posto kakao mase)
200 g maslaca
5 jaja
300 g fino mljevenih badema
Za kremu
200 g tamne kvalitetne čokolade (75 posto kakao mase)
200 ml slatkog vrhnja
½ žličice mljevenog kardamoma
1 nar srednje veličine, za ukrašavanje
Čokoladu natrgajte, a maslac narežite na kockice, stavite sve u vatrostalnu zdjelu i otopite nad parom. Maknite s pare pa umiješajte fino mljevene bademe, a zatim jedno po jedno jaje. Sve ovo radite ručno, a ne mikserom.
Kalup za tortu promjera 24 cm obložite papirom za pečenje pa u njega izlijte pripremljenu smjesu. Pecite 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 150 °C. Pečenu tortu izvadite iz pećnice i ohladite na sobnu temperaturu.
Krema
Čokoladu natrgajte i prebacite u vatrostalnu zdjelu. Vrhnju dodajte kardamom pa zagrijte na laganoj vatri do točke vrenja. Prelijte vrhnje preko čokolade i ostavite da stoji nekoliko minuta.
Promiješajte vrhnje i čokoladu da dobijete baršunastu kremu. Kremu ohladite pa je malo izradite mikserom kako bi dobila na volumenu. Ovom kremom premažite ohlađenu tortu.
Obilno pospite tortu zrncima nara i poslužite.
Andrea Cukrov
Ostali članci
-
Jestivi božićni dar: Bezglutenski brownie u…
Ovaj recept za božićni brownie u teglici izvrstan je jestivi božićni dar…
-
Božićne rum kuglice s bundevom
Što kažete na božićne slastice s povrćem? Svaki trenutak je izvrstan…
-
Sacher torta – Čokoladna torta s nadjevom od…
"Ovaj klasični desert ne možete izbjeći ni u jednoj bečkoj kavani.…
-
Cupcakes od malina i čokolade
„Čokolada i maline savršeno se vizualno slažu, ali ne samo na taj način –…