Čokoladna torta

Prepustite se čarima čokolade i pripremite je s velikim veseljem na način koji je osmislio kuhar Vid Nikolić, stručnjak za čokoladne užitke

3 beze kore

10 dag lješnjaka

70 dag čokolade za kuhanje

7 dl vrhnja za šlag

2 vrećice učvršćivača za šlag (krem fix)

3 žlice ruma

5 žlica kakaa

kalup za tortu promjera 27 cm

čokoladaU slastičarnici kupite 2-3 beze kore, ovisno o visini vašeg kalupa. Lješnjake stavite na lim i pecite u pećnici na 180 stupnjeva najviše 15 minuta, dok ne počnu fino mirisati i malo potamne. Izvadite ih i prohladite pa razmrvite rukama da otpadne višak ljuski. Proberite ih i sameljite, ali na krupno. Najbolje ih je staviti u krpu i lagano lupkati batom dok ih ne usitnite. Čokoladu stavite topiti na paru. Vrhnje za šlag umutite s krem fixom, ali samo napola, ne smije biti tvrdo tučeni šlag, nego gust ali tekući. Takav šlag umiješajte u mlaku čokoladu, dodajte rum i mljevene lješnjake i ručno dobro izmiješajte. Na dno kalupa stavite beze koru, bilo bi dobro da je malo manja od kalupa, tako da kad se krema ulije u kalup, izvana dobijemo čokoladni rub bez vidljivih slojeva. Ulijte 1/3 kreme, stavite drugu koru, ulijte kremu i tako nastavite do vrha (na vrhu je krema).

Ako stavljate dvije kore u tortu, podijelite kremu na dva dijela, a ako su tri kore, na tri dijela. Lupite kalupom lagano o stol da se sve fino slegne i poravna. Stavite tortu u hladnjak, najbolje osam sati. Prije posluživanja obilno je pospite kakaom, okružite rub ugrijanim nožem i izvadite je iz kalupa.

Vid Nikolić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci