Čokoladna mousse torta

Iako se čini da je ovo bogata čokoladna torta, ona je posve lagana i spravljena isključivo od sastojaka biljnog podrijetla. Nemate li vremena peći biskvit (koji može poslužiti i kao podloga za druge slastice), možete napraviti samo mousse i poslužiti ga u zdjelicama

za biskvit

240 g brašna za kolače

1 prašak za pecivo

20 g kakaa

prstohvat soli

80 g sirovog smeđeg šećera

140 ml lješnjakova ili bademova mlijeka

70 ml hladnoprešanoga suncokretova ulja

 

za mousse

260 g čokolade za kuhanje

180 g aquafabe (tekućina od kuhanja slanutka, prokuhana da bude gušća ako ga sami kuhate, ili ocijeđena iz limenke slanutka)

nekoliko kapi limunova soka

za posluživanje: maline, borovnice ili drugo bobičasto voće, svježe ili zamrznuto, ovisno o sezoni

 

Za biskvit pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Kalup obložite papirom za pečenje. U zdjelu prosijte brašno s praškom za pecivo, kakaom i solju pa umiješajte i šećer. Dodajte lješnjakovo ili bademovo mlijeko i suncokretovo ulje te kratko promiješajte. Ulijte u kalup, poravnajte površinu te pecite 35 do 40 minuta. Ostavite da se ohladi pa je pažljivo izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki.

Za mousse čokoladu narežite na manje komade pa rastopite na pari. Promiješajte da bude sasvim glatka i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Za to vrijeme aquafabu (najbolje hladnu) miksajte s limunovim sokom dok ne postane pjenasta poput snijega od bjelanjaka (za to joj treba nešto vremena, budite strpljivi). Zatim u nju lopaticom pažljivo umiješajte (širokim pokretima od dna prema gore) ohlađenu rastopljenu čokoladu.

Ako je potrebno, biskvitu odrežite gornji dio kako bi bio posve ravan. Vratite ga u kalup u kojem se pekao. Od papira za pečenje odrežite traku široku 10-ak cm pa je stavite između biskvita i stijenki kalupa. Na biskvit rasporedite mousse te poravnajte površinu. Ostavite najmanje nekoliko sati u hladnjaku. Prije posluživanja uklonite kalup i traku od papira za pečenje pa poslužite ukrašeno bobičastim voćem i posuto s malo kakaa u prahu.

Ako vam se dogodi da nakon dodavanja čokolade aquafaba splasne, a mousse postane rijedak, svejedno ga rasporedite po biskvitu. Kalup omotajte folijom pa tortu stavite u zamrzivač da se krema stvrdne. Za mousse možete upotrijebiti i aquafabu od graha.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci