Cobbler s rabarbarom i jagodama

Ova zdrava inačica tradicionalne britanske slastice s voćem zavest će cijelu obitelj svojom mekanom i sočnom nutrinom prekrivenom hrskavim plaštem od prhkog tijesta

Sastojci:

  • 500 g jagoda
  • 350 g rabarbare
  • 4 ‒ 5 žlica eritrita (ili brezinog šećera)
  • 2 žličice škrobnog brašna
  • 1 žličica paste od vanilije (ili ekstrakta vanilije, može i vanilin šećer)
  • sok od pola limuna

Za prhko tijesto (scones):

  • 230 g glatkog pšeničnog brašna (može i pirovo)
  • 8 g praška za pecivo
  • 65 g hladnog maslaca
  • 3 žlice eritrita ili brezinog šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 125 ml mlijeka
  • naribana korica limuna

Za premazivanje:

  • 1 žlica meda otopljena u 2 žlice vruće vode
  • 30 g neslanih pistacija

Priprema:

Najprije napravite prhko tijesto za pogačice (scones): u zdjeli izmiješajte brašno, sol, šećer i prašak za pecivo pa dodajte hladni, na kockice narezani maslac i prstima ga grubo utrljajte u brašno. Dodajte naribanu koricu limuna i mlijeko pa brzo umijesite tijesto. Ako se tijesto lijepi za ruke, dodajte još malo brašna. Tijesto formirajte u kuglu, omotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak da odmori oko 30 minuta.

Rabarbaru operite i narežite na komade podjednake veličine (2 ‒ 3 cm duge). Operite jagode, uklonite im peteljke pa ih prepolovite ili narežite na četvrtine ako su velike. Rabarbaru i jagode stavite u posudu za pečenje (dimenzija cca 30 x 20 cm), dodajte im eritrit ili brezin šećer, pastu od vanilije (ili malo ekstrakta od vanilije ili vanilin šećer), sok od pola limuna i škrobno brašno pa sve dobro izmiješajte i pustite da odstoji dok pripremate pogačice, odnosno scones.

Ohlađeno tijesto razvaljajte na debljinu 1,5 ‒ 2 cm pa okruglim rezačem promjera 5 ‒ 6 cm vadite pogačice (scones) i složite ih po pripremljenom voću. Ostatke tijesta premijesite pa izrezujte nove pogačice sve dok ne potrošite tijesto. Od ove količine tijesta trebali biste dobiti 12 ‒ 14 pogačica, što je dovoljno za posudu navedenih dimenzija. Kad sve složite, svaku pogačicu premažite s malo mlijeka pa stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 170 °C ako je pećnica ventilacijska ili na 190 °C ako je pećnica klasična i pecite 25 ‒ 30 minuta. Cobbler je gotov kad pogačice poprime lijepu zlatnu boju.

Izvadite iz pećnice pa svaku pogačicu premažite medom koji ste otopili u dvije žlice vruće vode i pospite nakrupno nasjeckanim neslanim pistacijama. Poslužite toplo, uz sladoled od vanilije, grčki jogurt ili tučeno slatko vrhnje.

Sandra Rončević

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci