Božićni medenjaci iz bajke

Izgledaju poput retroukrasa za bor u modernom ruhu, a u ustima se tope kao netom izvađeni iz pećnice. Ako ih dobijete na dar, naći ćete se u velikoj dvojbi – pojesti ih ili staviti na bor? Pitali smo za savjet autoricu medenjaka Moniku Kos

Slastičarka u duši

„Moj bor obično završi prema staroj uzrečici o ‘postolaru bez cipela’ jer medenjake podijelim, ali zato medenjacima svakako okitim bor u restoranu“, otkrila je Monika Monike Kos, suvlasnice restorana i delikatesa Kulinarijat u Zagrebu, kuharica po struci, a slastičarka u duši.

„Ukrasne medenjake počela sam praviti jer sam htjela raditi nešto lijepo kao licitar, ali da bude jestivo i fino. Do danas su prošli puno faza razvoja. Recept i dalje usavršavam, a idejni recept preuzela sam od – Peggy Porschen, koja je meni jedna od najdražih dizajnerica torti, ali više mu nije sličan.“

Najvažnije je pogoditi teksturu tijesta

Osim medenjaka, iz restorana Monike Kos izlaze i fini džemovi i pekmezi, kojima često puni medenjake. Kao što su njezini voćni „namazi“ pripremljeni isključivo od namirnica kontroliranog podrijetla, i za izradu medenjaka, za koje su potrebna samo tri sastojka, Monika inzistira na kvaliteti. „Med, maslac i brašno ključni su i moraju biti kvalitetni. Medenjake bojim prehrambenim slastičarskim bojama, a to, nažalost, nije izvedivo prirodnim bojama.

Ostale su namirnice kontroliranog podrijetla te ih nabavljam kod malih proizvođača (primjerice, med ili maslac iz mini mljekare Veronika). U izradi medenjaka najvažnije je pogoditi teksturu tijesta. Dogodi mi se nakon što ih dulje ne pripremam, da mi ne uspiju od prve, ali važno je ne odustati“, savjetuje Monika. Njezine medenjake možete nabaviti u trgovinama Korak u Zagrebu ili u restoranu Kulinarijat na zagrebačkoj Opatovini.

Monika KosMonika KosMedenjaci

300 g meda
200 g maslaca
500 g brašna
5 žlica vode
žličica sode bikarbone
mješavina začina za medenjake

Za dekoraciju:
jaje (bjelance)
šećer u prahu
prehrambene boje

Med, vodu i začin za medenjake zagrijte do vrenja, maknite s vatre i dodajte maslac. Miješajte drvenom kuhačom dok se ne otope pa umiješate sodu bikarbonu. Mješavinom prelijte brašno i dobro izmiješajte. Prekrijte smjesu folijom i neka na hladnome mjestu odstoji nekoliko sati ili preko noći. Prije valjanja, tijesto dobro izmijesite, a potom po želji izrezujte oblike. Pecite desetak minuta na 180 stupnjeva. Kad se medenjaci ohlade, ukrasite ih glazurom od bjelanca koje ste sa šećerom stukli u snijeg.

Glazuru po želji obojite prehrambenim bojama. Medenjake iscrtajte glazurom kojom ste napunili vrećicu za ukrašavanje i odrezali joj vrh tako da ima sitni otvor. Prvo iscrtajte rub medenjaka pa popunite njegovu površinu. Glazuru je najbolje ostaviti da se osuši preko noći na sobnoj temperaturi, nakon čega slijedi najzabavniji dio – ukrašavanje!

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci