Božićni kolačići

Medenjaci, puslice, lizalice, anđelčići, kućice... Ove godine napravite kolačiće koji mogu poslužiti i kao ukrasi za bor

Slatka kuća od đumbira

ZA KUĆICU VELIČINE 16 X 19 cm I VISINE 20 cm
350 g maslaca sobne temperature
190 g smeđeg šećera
30 g šećera
1 dl mlijeka
3 jaja
900 g oštrog brašna
žlica đumbira u prahu
2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice mljevenih klinčića
1/2 žličice mljevenog cimeta
2 žličice naribane kore naranče
+ jestive boje za ukras

LJEPILO ZA SPAJANJE
500 g šećera u prahu
2 bjelanjka
žličica limunova soka

U mlijeko umiješajte 30 dag smeđeg šećera i miješajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi. Izmiksajte maslac, smeđi šećer i ohlađeno mlijeko. Miješajući dodajte jedno po jedno jaje. Polako umiješajte brašno, đumbir, cimet, klinčiće, koru naranče i sodu bikarbonu. Izradite rukama dok ne dobijete finu masu. Tijesto premjestite na tanjur, prekrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku oko 1 sat. U međuvremenu pripremite nacrt za kućicu. Skicirajte prednje, stražnje i bočne zidove te krov pa nacrtane oblike izrežite.

Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na debljinu oko 5 milimetara. Na tijesto stavite pripremljene šablone i izrežite nožem. Izrezano tijesto pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 10-15 minuta i zatim ga ohladite.

Prije lijepljenja i spajanja zidova tijesto ukrasite, nacrtajte prozore, vrata, grede i sl.
Istucite snijeg od 2 bjelanjka pa postupno dodajte šećer u prahu i limunov sok. Smjesu stavite u vrećicu za zamrzavanje pa odrežite jedan rub. Kroz rub istisnite onoliko smjese koliko vam je potrebno pa zalijepite rubove zidova i krova. Za crjepove mogu poslužiti jastučići od integralnih žitarica.

kolači

Medenjaci

15 dag meda
100 dag maslaca
2 jaja
50 dag smeđeg šećera
15 dag šećera u prahu
50 dag polubijelog brašna
15 dag kakaa u prahu
prstohvat soli
žličica sode bikarbone
1/2 žličice mljevenog cimeta
1/4 žličice đumbira u prahu
prstohvat svježe mljevenog crnog papra
prstohvat muškatnog oraščića

ZA PRELJEV
100 g šećera u prahu, žlica limunovog soka
+ jestive boje za ukrašavanje

Pomiješajte brašno, sol i začine. Maslac, med i šećer zagrijavajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi. Ostavite sa strane da se ohladi. Miješajući dodajte jedno po jedno jaje. Smjesu s jajima i maslacem umiješajte u suhe sastojke pa izradite glatko tijesto. Ako se tijesto lijepi, dodajte brašna; ako je presuho, dodajte malo kiselog vrhnja. Od tijesta oblikujte disk, prekrijte ga plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku nekoliko sati. Nakon što je tijesto odstajalo razvaljajte ga na pobrašnjenoj radnoj plohi na debljinu oko 1/2 cm. Kalupima izrežite različite oblike pa ih pecite složene na masnom papiru 10-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Pečene medenjake pažljivo izvadite (jer su prhki) i ostavite da se ohlade. Kad se ohlade, premažite ih smjesom od šećera u prahu i limuna. Kad se preljev osuši, medenjake ukrasite jestivim bojama.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci