Božićni Đumbirko Vegić

Omiljeni božićni keksić, pun mirisnih začina, za ovu je priliku odjenuo vegansko ruho – izvadite kalupiće i dobro se zabavite ukrašavanjem. Gingerbread man može postati i jestiv ukras za bor ili dar, samo ne zaboravite prije pečenja u tijestu utisnuti rupicu za provlačenje vrpce

2 šalice crnog ili polubijelog brašna

2 žličice mljevenoga đumbira

1 žličica mljevenog cimeta

¼ žličice mljevenih klinčića

½ žličice sode bikarbone

prstohvat soli

½ šalice smeđega ili kokosova šećera

½ šalice kokosova ulja (sobne temperature, ali ne rastopljenog)

3 žlice melase

oko 2½  žlice biljnog mlijeka

40 grama svijetlog smeđeg šećera

 

Brašno prosijte sa začinima, sodom bikarbonom i solju. U drugu zdjelu stavite kokosovo ulje i smeđi šećer te ih miksajte električnim mikserom ili miješajte pjenjačom minutu-dvije. Dodajte melasu i biljno mlijeko pa dobro promiješajte i tu smjesu dodajte mješavini s brašnom. Pomiješajte da se sastojci povežu, a zatim umijesite glatko tijesto. Od njega oblikujte kuglu te je omotajte plastičnom folijom. Tijesto ostavite u hladnjaku 2-3 sata. Otprilike 15 minuta prije pečenja izvadite ga iz hladnjaka. Pećnicu uključite na 180 stupnjeva, a veliki lim obložite papirom za pečenje. Lagano pobrašnite radnu plohu te tijesto najprije nekoliko puta premijesite, a zatim ga razvaljajte na otprilike 6 mm debljine. Kalupom izrežite čovječuljke pa ih stavite na lim za pečenje. (Planirate li provlačiti vrpcu, pažljivo utisnite rupicu, npr. širokom slamkom.) Pecite 14-15 minuta. Pečene keksiće ostavite da se ohlade na rešetki. Za ukrašavanje najprije sameljite smeđi šećer u prah (ili kupite veganski šećer u prahu) pa ga pomiješajte s otprilike žličicom biljnog mlijeka. Glazuru ulijte u špricu ili vrećicu za ukrašavanje pa njome ukrasite ohlađene keksiće.

 

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci