Božićne slastice bez glutena: Raspucani čokoladni kolačići

Malo drugačija verzija slastica bit će izazov i užitak za one koji ih stvaraju, a poslastica za goste i ukućane. Dajte si oduška i starome dodajte nešto novo, poigrajte se tradicijom i opustite se uživajući u slatkim zalogajima

(za približno 36 kolačića)

Sastojci:
100 g kakaa u prahu (bez tragova glutena)
180 g šećera u prahu
60 ml biljnoga ulja
2 velika jaja
1 čajna žlica ekstrakta vanilije
1 jušna žlica likera od čokolade (po želji)
160 g mješavine glatkoga bezglutenskoga brašna
1 čajna žlica praška za pecivo (bez tragova glutena)
¼ čajne žlice ksantan gume (Xanthan gum)
1 prstohvat soli
125 g šećera u prahu

Postupak:
U velikoj posudi izmiješajte kakao u prahu, šećer u prahu i biljno ulje. Dobro miješajte da se sjedine.

Dodajte jaja (jedno po jedno) i između dodavanja temeljito tucite te dodajte ekstrakt vanilije i, ako želite, liker od čokolade.

Uspite mješavinu brašna, prašak za pecivo, ksantan gumu i sol te dobro miješajte dok ne dobijete jednolično tijesto za kolačiće.

Posudu prekrijte folijom i tijesto rashladite (najmanje 3 sata).

Nakon hlađenja pećnicu zagrijte na 180 °C. Dva velika lima za pečenje malo namastite i prekrijte papirom za pečenje.

Jušnom žlicom uzimajte malo tijesta i oblikujte u 2,5 centimetra široke kolačiće.

Stavljajte ih na plitki tanjur, posipajte šećerom u prahu i potom ih, međusobno razmaknute, smjestite na papir za pečenje.

Pecite ih 10 - 15 minuta dok se lagano ne raspuknu. Prije posluživanja stavite ih na rešetku da se ohlade.

kolači

Getty Images

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci