Božićne slastice bez glutena: Macarooni od cimeta

Malo drugačija verzija slastica bit će izazov i užitak za one koji ih stvaraju, a poslastica za goste i ukućane. Dajte si oduška i starome dodajte nešto novo, poigrajte se tradicijom i opustite se uživajući u slatkim zalogajima

(za približno 24 macaroona)

Sastojci:
Mješavina za macaroone:
350 g mljevenih badema
275 g šećera u prahu
3 velika bjelanjka
1 prstohvat soli
120 g šećera u prahu

Za kremu od maslaca:
240 g neslanoga maslaca, sobne temperature
1 čajna žlica ekstrakta vanilije
500 g šećera u prahu, prosijati
3 - 4 jušne žlice punomasnoga mlijeka
2 čajne žlice mljevenoga cimeta
mljeveni cimet

Postupak:
Mješavina za macaroone: Pećnicu zagrijte na 180 °C. Dva velika lima za pečenje malo namastite i obložite papirom za pečenje.

U multipraktiku izmiješajte mljevene bademe i šećer u prahu. Na jačoj brzini miješajte ih 2 - 3 minute dok smjesa ne postane sitna i praškasta.

U velikoj posudi istucite bjelanjke s prstohvatom soli dok ne postanu posve nježno mekani. Nastavite tući postupno dodavajući šećer u prahu, sve dok mješavina ne postane čvrsta i sjajna.

U istučene bjelanjke temeljito umiješajte mješavinu s bademima, tako da smjesa postane glatka. Stavite je u vrećicu sa štrcaljkom s nastavkom velikoga, ravnoga otvora.

Od mješavine na papiru za pečenje radite krugove promjera približno 2,5 centimetra; međusobno ih razmaknite. Načinite otprilike 48 komada. Ostavite ih da odstoje 20 minuta.

Potom ih pecite 10 - 12 minuta dok budu pečeni, ali ne trebaju dobiti boju. Izvadite ih iz pećnice i smjestite na rešetku da se ohlade, približno 10 minuta.
Prije skidanja macaroona s lima za pečenje, ispod stavite malo vruće vode kako bi se lakše odvojili od papira. Ostavite da odstoji 5 minuta i potom ih pomoću malene špatule oprezno izvadite.

Krema od maslaca:
U velikoj posudi istucite maslac s ekstraktom vanilije dok smjesa ne postane svijetla i kremasta, 2 do 3 minute.

Nastavite tući i dodajte šećer u prahu. Kod dodavanja sva četiri preostala sastojka, neprekidno miješajte pri dodavanju svakoga; sve dok krema ne postane glatka. Dodajte mlijeko i mljeveni cimet te nastavite tući još 2 minute.

Na vrećicu sa štrcaljkom stavite okrugli nastavak. Kremu od maslaca štrcajte na donju stranu polovice macaroona. Na to zalijepite drugu polovicu macaroona i tako kremom zalijepite sve kolačiće.

Prije posluživanja kolačiće pospite mljevenim cimetom.

kolači

Getty Images

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci