Vikend meni: Brzi njoki i tarte Tatin s kruškama

Za ove njoke nije potreban kuhani krumpir pa su brzo gotove, jednako kao ovaj jednostavan i niskokalorični krem-umak. Jednostavan je i desert s voćem i prhkim, ali malomasnim tijestom

Brzi njoki od špinata u krem-umaku

za njoke

pakiranje zamrznutoga špinata

200 g oštrog brašna

100 g grisa

otprilike šalica tople vode

malo ulja

soli i svježe mljevenoga papra po ukusu

 

za umak

oko 1 kg butternut buče

1 poriluk ili 2 ljutike

4 žlice ekstradjevičanskoga maslinova ulja

soli po ukusu

¼ žličice kajenskog papra

¼ čaše suhoga bijelog vina

otprilike 1 šalica vode

 

Zamrznuti špinat stavite na tavu pa ostavite na laganoj vatri oko 15 minuta da se odmrzne te da ispari voda. Za to vrijeme pripremite povrće za umak: buču ogulite i narežite na kockice, a poriluk ili ljutiku očistite i nasitno nasjeckajte. U širokom loncu na srednjoj vatri zagrijte ulje pa na njemu 3-4 minute propirjajte poriluk ili ljutike. Dodajte narezanu buču, posolite i pospite kajenskim paprom te pirjajte još nekoliko minuta. Podlijte vinom i pirjajte dok ne ispari. Nastavite pirjati na laganoj vatri, podlijevajući vodom, dok buča ne omekša. Potom umak maknite s vatre i smiksajte štapnim mikserom.

Za njoke pomiješajte brašno, gris, sol i papar. Dodajte malo ulja i pripremljeni špinat te toliko tople vode da možete zamijesiti glatko i meko, ali kompaktno tijesto. Od tijesta oblikujte kuglu te je omotajte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku 10-ak minuta. Tijesto potom podijelite na 4 jednaka dijela i svaki na pobrašnjenoj površini dlanovima oblikujte uže promjera oko 1,5 cm pa narežite na njoke jednake veličine. Skuhajte ih u puno kipuće posoljene vode – kuhani su kad isplivaju na površinu. Poslužite ih s krem-umakom od buče.

tart


Tarte Tatin s kruškama

za tijesto

200 g glatkog brašna

prstohvat soli

1 žlica sirovog šećera

50 ml ulja neutralna okusa

70 ml vode

 

6 krušaka

6 žlica sirovog šećera

60 ml ulja neutralna okusa

svježe iscijeđen sok ½ limuna

½ žličice mljevenog cimeta

 

Za tijesto pomiješajte brašno, sol i šećer. Dodajte ulje i vodu te pritom rahlo miješajte vilicom, a potom i vrhovima prstiju kako bi se pomiješali sastojci. Zatim zamijesite glatko tijesto. Omotajte ga plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku dok pripremate kruške. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Kalup za pitu nauljite i pospite šećerom. Kruške ogulite i očistite pa narežite na kriške. Odmah ih prelijte limunovim sokom i pospite cimetom. Rasporedite ih na dno kalupa.

Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 20 minuta. Nešto prije kraja tog vremena izvadite tijesto iz hladnjaka pa ga razvaljajte između dva lista papira za pečenje u obliku kruga promjera kalupa. Izvadite kalup iz pećnice pa pažljivo kruške prekrijte tijestom i pritom mu utisnite rubove uz stijenke kalupa tako da potpuno obuhvati voće. Vratite u pećnicu i pecite još 20 minuta. Izvadite iz pećnice i odmah izvadite iz kalupa kako se karamel ne bi stvrdnuo: kalup poklopite velikim tanjurom pa pažljivo primite krpom i okrenite. Narežite na kriške i poslužite.

Pripremila Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci