Varivo inspirirano okusima Bliskog istoka

Ovo je izvrstan način kako iskoristiti već skuhanu rižu i leću – na brzinu ih možete pretvoriti u gusto i aromatično varivo!

za 2 osobe

½ šalice kuhane integralne ili bijele riže
½ šalice kuhane smeđe ili zelene leće
2 lista lovora
2 glavice luka srednje veličine, nasjeckane na tanke polumjesece
1 mrkva, nasjeckana na tanke štapiće
3 žlice maslinova ulja
½ žličice soli
¼ žličice cimeta
čili prah, prema ukusu
½ žličice sjemenki kumina, usitnjenih
1 žličica baharat mješavine
4 cijela klinčića
2 žlice umaka od soje
1 žlica jabučnoga octa
½ šalice umaka od rajčice (nije nužno)
2 žlice sitno nasjeckanog svježeg korijandra ili peršina

Na maslinovu ulju pirjajte luk i mrkvu s malo soli, a kad zamirišu, dodajte sve suhe začine i kratko pržite. Dodajte umak od soje i ocat pa kratko pirjajte dok se ne počne hvatati za dno lonca. Dodajte umak od rajčice (ako ga koristite), kuhanu rižu i leću te dovoljno vruće vode da dobijete gušće varivo. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri desetak minuta. Pred kraj kuhanja kušajte i dodatno začinite, prema želji, umakom od soje ili soli. Prije jela pospite nasjeckanim korijandrom ili peršinom.

Dunja Gulin

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci