Tajlandski ljuti umak od kikirikija

Odlično prija uz rižu i tjesteninu

1 - 2 rajčice
2 žlice suncokretova ulja
3 - 4 žlice maslaca od kikirikija ili
dvostruko više prženog mljevenog kikirikija
3 - 4 žlice kokosova mlijeka ili po želji
1 žlica tajlandske crvene čili paste ili malo kajenskog papra
1 - 2 žlice javorova sirupa
1 - 2 žlice umaka od soje
sok 1 limete

Na ulju kratko propirjajte rajčicu pa je vilicom izgnječite u pastu, dodajte čili pastu ili malo kajenskog papra. Dodajte mljeveni kikiriki ili maslac od kikirikija pa emulgirajte umak dodajući mu kokosovo mlijeko. Kada dobijete kremasti umak, začinite ga javorovim sirupom, umakom od soje i sokom limete.
Poslužite hladno ili zagrijano.

Maja Kefeček iz kuharice 'Namazi i umaci' u izdanju Planetopije

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci