Što je za'atar mješavina začina i zašto svi pričaju o njemu?

Bliskoistočna mješavina začina sve je popularnija u europskim kuhinjama, a kod nas ju je popularizirala Sandra Rončević, autorica gurmanske knjige 'Mrvu ovog, zeru onog'. Evo što kaže s kojim se jelima najbolje sljubljuje aromatični za'atar...

Za'atar je bliskoistočna mješavina začina koju u osnovi čine timijan, origano, sezam, maslinovo ulje i sol. Ne postoji jedna jedinstvena receptura, već svaka trgovina začina ili proizvođač imaju neku svoju vlastitu mješavinu pa tako za'atar može sadržavati i kumin i sumak i tostiranu pšenicu i korijander. 
Ova je mješavina začina vrlo popularna diljem Bliskog istoka, naći ćete ju u sirijskoj, turskoj, izraelskoj, jordanskoj, armenskoj i libanonskoj kuhinji. 
Za'atar možete dodavati apsolutno u sve; namaze od slanutka, tikvica, patlidžana, u umake od gustog jogurta, u salate, juhe, rižu, bulgur, kus-kus, juhe, meso, u pečeni krumpir, odličan je na netom pečenim tankim kruščićima ili ga možete zamiješati s maslinovim uljem pa u to umakati svježe pečeni kruh.
Sandra Rončević

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci