Recept Gaza Oakleya: Chutney umak u gnijezdu od peciva

Gaz Oakley, 26-godišnji kuhar iz britanskoga grada Cardiffa, jedan je od najpopularnijih veganskih kuhara današnjice. Zvjezdani je status stekao u nepune tri godine, otkad se sa svojom platformom Avant-Garde Vegan proslavio na društvenim mrežama. Njegov kanal na YouTubeu bilježi 16 milijuna pregleda, a broj pretplatnika premašio je pola milijuna. Ovo je jedan od recepata iz njegove nove kuharice

Tijesto za pecivo:
4 šalice klasičnog oštrog brašna (ili neke druge vrste brašna pogodnog za pripremu peciva)
2 čajne žličice kvasca
2 šalice mlake vode
2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
prstohvat morske soli

Premaz za peciva:
2 jušne žlice maslinova ulja
2 jušne žlice bademova mlijeka
2 čajne žličice agavina nektara

Za posipanje peciva:
1 čajna žličica dimljene morske soli
1 čajna žličica suhog češnjaka u granulama
1 čajna žličica slatke mljevene paprike
nekoliko svježih grančica limunskog timijana

Chutney umak:
3 crvene paprike
6 zrelih rajčica
4 luka kozjaka, fino narezana
1/2 šalice nerafiniranog šećera u finim kristalima
1/4 šalice bijelog vinskog octa
prstohvat soli i papra

Priprema umaka:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Stavite paprike u posudu za pečenje i pecite ih 30 minuta dok lagano ne pougljene. U međuvremenu, zarežite u križ dno svake rajčice. Stavite ih u kipuću vodu na jednu minutu, a odmah potom u vrlo hladnu vodu. Ogulite kožicu s rajčica i bacite je.

Dok su ispečene paprike još vruće, stavite ih u kuhinjske plastične vrećice i ostavite da se ohlade. Potom ih izvadite iz vrećica i očistite od sjemenki. Koristeći tupu stranu noža, ogulite s paprika kožicu i bacite je. Nasjeckajte oguljene rajčice i paprike na komadiće jednake veličine pa ih stavite u zdjelu za pirjanje zajedno s preostalim sastojcima za umak. Pustite da se jedan sat pirja na vrlo laganoj vatri, poklopljeno. Kad se umak lijepo zgusne, premjestite ga u čistu zatvorenu zdjelu.

Priprema peciva:
Pomiješajte mlaku vodu s kvascem i maslinovim uljem. Ostavite otprilike 10 minuta da smjesa lagano nadođe. U međuvremenu, stavite brašno i sol u veliku zdjelu za miješanje. Napravite udubinu u sredini pa u nju dodajte mješavinu vode, kvasca i ulja. Miješajte dok ne dobijete fino razrađeno tijesto. Tijesto stavite na lagano pobrašnjenu radnu površinu i mijesite 10 minuta. Tijesto treba postati glatko i elastično.

Stavite tijesto natrag u zdjelu za miješanje (prije toga lagano je premažite uljem). Položite čistu mokru krpu povrh zdjele i ostavite na toplome mjestu otprilike jedan sat, dok tijesto ne udvostruči svoju veličinu. Potom tijesto izvadite iz zdjele i mijesite ga 5 minuta.

Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje. Na sredinu posude stavite lagano namašćenu keramičku zdjelicu za pečenje (tzv. ramekin) da bi u tijestu ostao otvor u koji ćete poslije staviti zdjelicu s umakom.

Narežite tijesto na otprilike 25 komada jednake veličine tako da svaki komad teži 35 grama. Oblikujte svaki komad u lopticu – stavite tijesto na radnu površinu i zarolajte ga kružnim pokretima dlanom. Poslažite loptice tijesta ukrug, oko ramekin zdjelice, u oblik gnijezda, odnosno cvijeta. Potom preko toga položite vlažnu krpu i ostavite tijesto na toplome mjestu jedan sat, da se udvostruči u veličini.

U međuvremenu, pomiješajte sastojke za premaz peciva, pa pripremite mješavinu za posipanje. Pomoću kuhinjskog kista nanesite premaz na svaku lopticu tijesta te ih pospite pripremljenom mješavinom. Pecite u pećnici na 180 °C, otprilike 40 minuta. Pustite da se pečeno tijesto polako ohladi, pa uklonite ramekin zdjelicu iz sredine i u otvor stavite zdjelicu s chutney umakom.

Ovo jelo odlično je za druženja i zabave jer se loptice peciva trgaju iz gnijezda te im se po želji dodaje umak.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci