Recept Gaza Oakleya: Chutney umak u gnijezdu od peciva

Gaz Oakley, 26-godišnji kuhar iz britanskoga grada Cardiffa, jedan je od najpopularnijih veganskih kuhara današnjice. Zvjezdani je status stekao u nepune tri godine, otkad se sa svojom platformom Avant-Garde Vegan proslavio na društvenim mrežama. Njegov kanal na YouTubeu bilježi 16 milijuna pregleda, a broj pretplatnika premašio je pola milijuna. Ovo je jedan od recepata iz njegove nove kuharice

Tijesto za pecivo:
4 šalice klasičnog oštrog brašna (ili neke druge vrste brašna pogodnog za pripremu peciva)
2 čajne žličice kvasca
2 šalice mlake vode
2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
prstohvat morske soli

Premaz za peciva:
2 jušne žlice maslinova ulja
2 jušne žlice bademova mlijeka
2 čajne žličice agavina nektara

Za posipanje peciva:
1 čajna žličica dimljene morske soli
1 čajna žličica suhog češnjaka u granulama
1 čajna žličica slatke mljevene paprike
nekoliko svježih grančica limunskog timijana

Chutney umak:
3 crvene paprike
6 zrelih rajčica
4 luka kozjaka, fino narezana
1/2 šalice nerafiniranog šećera u finim kristalima
1/4 šalice bijelog vinskog octa
prstohvat soli i papra

Priprema umaka:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Stavite paprike u posudu za pečenje i pecite ih 30 minuta dok lagano ne pougljene. U međuvremenu, zarežite u križ dno svake rajčice. Stavite ih u kipuću vodu na jednu minutu, a odmah potom u vrlo hladnu vodu. Ogulite kožicu s rajčica i bacite je.

Dok su ispečene paprike još vruće, stavite ih u kuhinjske plastične vrećice i ostavite da se ohlade. Potom ih izvadite iz vrećica i očistite od sjemenki. Koristeći tupu stranu noža, ogulite s paprika kožicu i bacite je. Nasjeckajte oguljene rajčice i paprike na komadiće jednake veličine pa ih stavite u zdjelu za pirjanje zajedno s preostalim sastojcima za umak. Pustite da se jedan sat pirja na vrlo laganoj vatri, poklopljeno. Kad se umak lijepo zgusne, premjestite ga u čistu zatvorenu zdjelu.

Priprema peciva:
Pomiješajte mlaku vodu s kvascem i maslinovim uljem. Ostavite otprilike 10 minuta da smjesa lagano nadođe. U međuvremenu, stavite brašno i sol u veliku zdjelu za miješanje. Napravite udubinu u sredini pa u nju dodajte mješavinu vode, kvasca i ulja. Miješajte dok ne dobijete fino razrađeno tijesto. Tijesto stavite na lagano pobrašnjenu radnu površinu i mijesite 10 minuta. Tijesto treba postati glatko i elastično.

Stavite tijesto natrag u zdjelu za miješanje (prije toga lagano je premažite uljem). Položite čistu mokru krpu povrh zdjele i ostavite na toplome mjestu otprilike jedan sat, dok tijesto ne udvostruči svoju veličinu. Potom tijesto izvadite iz zdjele i mijesite ga 5 minuta.

Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje. Na sredinu posude stavite lagano namašćenu keramičku zdjelicu za pečenje (tzv. ramekin) da bi u tijestu ostao otvor u koji ćete poslije staviti zdjelicu s umakom.

Narežite tijesto na otprilike 25 komada jednake veličine tako da svaki komad teži 35 grama. Oblikujte svaki komad u lopticu – stavite tijesto na radnu površinu i zarolajte ga kružnim pokretima dlanom. Poslažite loptice tijesta ukrug, oko ramekin zdjelice, u oblik gnijezda, odnosno cvijeta. Potom preko toga položite vlažnu krpu i ostavite tijesto na toplome mjestu jedan sat, da se udvostruči u veličini.

U međuvremenu, pomiješajte sastojke za premaz peciva, pa pripremite mješavinu za posipanje. Pomoću kuhinjskog kista nanesite premaz na svaku lopticu tijesta te ih pospite pripremljenom mješavinom. Pecite u pećnici na 180 °C, otprilike 40 minuta. Pustite da se pečeno tijesto polako ohladi, pa uklonite ramekin zdjelicu iz sredine i u otvor stavite zdjelicu s chutney umakom.

Ovo jelo odlično je za druženja i zabave jer se loptice peciva trgaju iz gnijezda te im se po želji dodaje umak.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci