Povrtni Buddha bowl s avokadom

Buddha bowl cjelovit je obrok poslužen u jednoj zdjelici. Na zapadu je polularan posljednjih nekoliko godina i postao je omiljeno jelo food bloggera koji se trude živjeti zdravo, a posebno vegana. Društvene mreže proširile su trend u cijelom svijetu i tako je ovo jelo postalo jedno od najfotografiranijih pripremljenih jela na Instagramu. Buddha bowl čini odlična kombinacija cjelovitih žitarica, biljnih bjelančevina i povrća, a može biti i s mesom. Isprobajte naš povrtni recept

300 g mahuna
200 g kovrčavoga kelja
150 g kuskusa
prstohvat mljevene kurkume
1 avokado
malo limunova soka
2 žlice bučinih sjemenki, poprženih i nasitno nasjeckanih

Za posluživanje:
kuhana jaja

Za preljev:
4 žlice tahinija
3 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
1 limun, svježe iscijeđen sok
1 češanj češnjaka, zgnječen
sol i svježe samljeven papar
2 - 3 žlice vode

Pripremite preljev: dobro promiješajte sve sastojke. Zdjelicu poklopite i ostavite da preljev odstoji dok pripremate druge sastojke.

Mahune operite, očistite i kuhajte da omekšaju, 10-ak minuta. Za to vrijeme zagrijte 3 dl vode, a kad zakipi, njome prelijte kuskus koji ste posuli kurkumom. Posudu poklopite i ostavite da odstoji 5 minuta. Operite i dobro posušite kovrčavi kelj pa ga narežite na posve tanke trakice. Avokado očistite i narežite na ploške i nakapajte limunovim sokom da ne potamni.

Kada kuskus nabubri, rahlo ga promiješajte vilicom. Dodajte mu narezani kovrčavi kelj i promiješajte kako bi kelj malo povenuo od njegove topline. Umiješajte po žlicu preljeva i nasjeckanih bučinih sjemenki pa mješavinu rasporedite u zdjele. Nakapajte ostatkom preljeva pa na to stavite kuhane mahune i jaja te ploške avokada. Pospite ostatkom nasjeckanih bučinih sjemenki.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci