Njokići od krumpira i ricotte s kaduljom

Ovaj klasik talijanske kuhinje jednostavno je, a profinjeno jelo u kojemu se uživa svim osjetilima – već u samoj pripremi dok se usredotočeno oblikuju njokići

800 g brašnastih krumpira podjednake veličine
2 žumanjka
30 g ricotte
80 g glatkoga brašna
60 g kukuruznoga škroba
sol i svježe samljeven papar
malo svježe naribanog muškatnoga oraščića
50 g maslaca
10-ak listića svježe kadulje

Krumpir skuhajte u kori (potrebno je otprilike 40 minuta). Ostavite ga da se malo ohladi i dobro prosuši. Potom ga ogulite i protisnite kroz prešu za krumpir ili nasitno naribajte na ribežu. Dodajte žumanjke, ricottu, brašno i kukuruzni škrob te sol, papar i muškatni oraščić. Brzo zamijesite glatko tijesto. Od tijesta oblikujte male njoke veličine lješnjaka. Stavljajte ih na lagano pobrašnjen pladanj kako bi se malo prosušili prije kuhanja (najdulje 20-ak minuta).

U velikom loncu zagrijte vodu, a kad zakipi, u nju ubacite dio njokića (nemojte pretrpati lonac) pa ih kuhajte dok ne isplivaju na površinu. Izvadite ih šupljikavom žlicom i ponavljajte postupak dok ne skuhate sve. U velikoj tavi rastopite maslac pa mu dodajte dobro ocijeđene skuhane njoke. Kratko ih pržite pa ubacite listiće kadulje i nastavite pržiti dok ne postanu hrskavi. Odmah poslužite.

hrana žena

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci