Masala čaj

Ako ste se kojim slučajem zatekli na ulicama nekog indijskoga grada, vjerojatno ste kušali masala čaj. Njega ondje nude chai wallahi, ulični kuhari i prodavači čaja

Taj napitak od vode, crnog čaja i mlijeka u Indiji se pije umjesto kave, a njegov okus razlikuje se ovisno o brojnosti i količini začina koji se dodaju. Masala čaj ublažava nadutost jer stimulira rad crijeva, kontrolira težinu potičući metabolizam, održava budnost i koncentraciju, ublažava vrtoglavicu i mučninu povezanu s kretanjem, reducira stres i osnažuje imunitet.

Mlijeko

Za masala čaj preporučuje se punomasno mlijeko jer mliječne masnoće povećavaju gustoću napitka. Ako ste intolerantni na laktozu, možete dodati rižino mlijeko. Sojino mlijeko nije preporučljivo jer uništava izvorni okus masala čaja.

Šećer

Ako ste ljubitelj slatkih napitaka u masala čaj dodajte nerafinirani šećer ili med. Koristite li rooibos čaj, on je nešto slađi od crnoga, pa vam šećer možda nije ni potreban.

Začini

Iako je masala čaj u svakoj indijskoj državi drukčije začinjen, u njemu su uvijek cimet, đumbir, kardamom, klinčić i muškatni oraščić. Ako ćete masalu začiniti samo jednim začinom, neka to bude kardamom. Prije negoli počnete pripremati masala čaj, opskrbite se cjediljkom, lončićem, žlicom i slijedite naše upute.

Sastojci za dvije šalice čaja

  • 1 šaka listića ili četiri vrećice crnog čaja
  • 2 šalice mlijeka pomiješane s jednom šalicom vode
  • 3 žličice šećera
  • 1 štapić cimeta (dug 10 cm)
  • 1 žličica kardamoma
  • 5-7 klinčića

Kad mješavina vode i mlijeka proključa, dodajte čaj i začine. Na laganoj vatri kuhajte još pet minuta. Cijelo vrijeme miješajte jer će čaj tako dobiti, kažu Indijci, baršunastu teksturu. Što dulje topite začine, to će čaj biti jačeg okusa. Ako imate osjetljiv želudac, stavite manje začina i popijte samo nekoliko gutljaja. Umjesto od crnog čaja, poslijepodne masalu pripremite od rooibosa, koji nema teina. Masala čaj oduševit će vas osebujnom aromom koja podsjeća na vrijeme oko Božića, kad je sve mirisno, slatko i toplo.

Kristina Ivčić, Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci