Marokanski tajni začin: Recept za harisu

Povrće se u marokanskoj kuhinji, kao i meso, često marinira uz dodatak pikantne harise. Harisa izvorno pripada tuniskoj kuhinji, ali se često koristi i u marokanskoj. Riječ je o pasti od pečene crvene paprike uz dodatak začina i ljutih papričica. Nije ju uvijek lako nabaviti kod nas, ali možete je bez problema napraviti i sami...

1 crvena rog paprika
½ žličice kumina
½ žličice korijandra
½ žličice kima
2 žlice maslinova ulja
1 ljutika (ili mala glavica luka), nasjeckana
2 češnja češnjaka, nasjeckana
3 - 4 suhe ljute papričice
2 žlice pirea od rajčica
1 žlica limunova soka
½ žličice soli

Rog papriku ispecite na grilu ili na plinskom plameniku tako da joj koža pocrni sa svih strana. Ostavite je kratko u dobro zatvorenoj posudi, potom je ogulite i očistite od sjemenki.

Kumin, korijandar i kim tostirajte na suhoj tavi, ali vrlo kratko, samo da zamirišu. Prebacite ih u mužar i usitnite. Maslinovo ulje zagrijte u dubljoj tavi pa na njemu prepržite luk, češnjak i suhe papričice. Pržite ih dok se dobro ne karameliziraju.

Prebacite ih u blender, dodajte usitnjene začine, pečenu papriku, pire od rajčice, limunov sok i sol. Sve dobro izmiksajte. Spremite u staklenku i koristite kao začin, prema ukusu. Ljutinu umaka možete kontrolirati dodavanjem više ili manje ljutih paprika.

Andrea Cukrov

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci