Kako napraviti indijski sir paneer

Indijski neslani sir paneer upotrebljava se za različita jela – od slanih curryja, vegetarijanskih roštilja, pa do maštovitih slatkih deserta. Odličan je izvor proteina za vegetarijance i vrlo ga je lako pripremiti

Da biste napravili sir paneer kod kuće potrebna su vam samo dva sastojka - mlijeko i limunov sok. 

Priprema

* 8 šalica mlijeka, po mogućnosti neobranog, ulijte u posudu za kuhanje.

* Dok se mlijeko zagrijava, miješajte ga drvenom žlicom da pri dnu ne zagori i ne iskipi.

* Kada se mlijeko počne pjeniti i dizati, ulijte u njega 1/4 šalice limunovog soka. Mlijeko će se početi odvajati i oblikovati u grudice.

* Isključite štednjak.

* Procijedite sir kroz gazu.

* Sir u gazi malo pritisnite i oblikujte rukama pa ostavite u cjediljci još 30-ak minuta da se potpuno ocijedi i ohladi. Preko gaze ga pritisnite nekim težim predmetom (to može biti staklena posuda s vodom).

* Nakon 30 minuta izvadite paneer iz gaze, stavite ga na ravnu plohu i razrežite na kockice. U hladnjaku ga možete čuvati oko tjedan dana, a smrznutog do šest mjeseci.

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci