Kako napraviti dobar chutney od jabuka

Chutney je slatko-ljuti umak koji se pripravlja od voća ili povrća. Poslužuje se kao prilog jelima jer potpomaže probavu. U Indiji postoji izreka da chutney treba biti toliko ljut da ga ne možete jesti, a toliko sladak da mu ne možete odoljeti

Chutney gauranga

Sastojci:
1 kg naribanih jabuka
200 g nerafiniranog šećera od šećerne trske
1 čajna žlica garam masale
½ čajne žlice kardamoma
½ čajne žlice čilija
1 jušna žlica naribanog svježeg đumbira
½ čajne žlice kumina
½ čajne žlice gorušice
½ čajne žlice kurkume
½ čajne žlice sjemenki anisa ili koromača
1 jušna žlica ghee maslaca

Priprema:
U zagrijani wok stavite ghee, kumin, gorušicu, anis i đumbir. Pržite dok gorušica ne prestane pucketati, a potom dodajte ostale začine i jabuke. Dvije jušne žlice šećera pospite po jabukama pa promiješajte i poklopite. Šećer će potaknuti da voda izađe iz jabuka pa će se zajedno sa začinima pirjati u svome soku. Kad voda ispari, dodajte preostali šećer i maknite s vatre.

Dejan Jovanović Dhanur

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci